Τελευταίες ημέρες του 2024, ώρα για τον ταξιδιωτικό απολογισμό της χρονιάς όπως και πέρυσι. Επισκέφτηκα πολλά και φοβερά ενδιαφέροντα μέρη, έκανα πραγματικά μεγάλα ταξίδια, χόρτασα πτήσεις, εμπειρίες, τοπία. Ήταν μία πολύ γεμάτη χρονιά, που δύσκολα θα ξεπεραστεί.
Στα της νέας χρονιάς, ο στόχος είναι κατ’αρχήν μερικοί “εύκολοι” προορισμοί, κυρίως στην Ευρώπη, ίσως και πιο μακριά, με βασικό χαρακτηριστικό αυτή τη φορά την βελτιστοποίηση του κόστους. Αυτό σημαίνει μπόλικη economy class, και premium economy εάν η τιμή είναι δελεαστική, ώστε να μαζευτούν πάλι μίλια για ξόδεμα στο μέλλον.
Επίσης, η συχνότητα των άρθρων θα αραιώσει λόγω φόρτου εργασίας. Ο νέος στόχος είναι να δημοσιεύω κάθε 3 εβδομάδες. Όπως και να έχει, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αγάπη που δείχνετε στα κείμενά μου.
Η ταξιδιωτική ανασκόπηση του 2024
Φέτος πραγματικά του έδωσα και κατάλαβε. Ο χάρτης διαβάζεται δύσκολα, τον έβαλα όμως έτσι ολόκληρο για να βλέπω κι εγώ τι έκανα. Τα βασικά στατιστικά είναι τα εξής:
επισκέφθηκα 19 χώρες, και 25 πόλεις σε αυτές τις χώρες
η συνολική απόσταση ήταν 140579 μίλια
ήμουν στον αέρα για 13 ημέρες και 4 ώρες
κατέγραψα ρεκόρ πτήσεων σε ώρες και απόσταση
Η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά με ένα ταξίδι που είχε ως σκοπό να βιώσω την μεγαλύτερη σε απόσταση εμπορική πτήση στον κόσμο, και για να το κάνω αυτό έπρεπε να βρεθώ πρώτα στη Σιγκαπούρη όπου έμεινα μόλις μία ημέρα. Η Νέα Υόρκη μου επιφύλαξε και μία πολύ ευχάριστη έκπληξη: χιόνισε γερά για μισή ημέρα, και την είδα όπως δεν μπορούσα να την φανταστώ ποτέ.
Το 2024 έμελλε να είναι η χρονιά που θα πατούσα για πρώτη φορά στην Μαύρη Ήπειρο. Μία σπάνια περίπτωση πάμφθηνων αεροπορικών εισιτηρίων, σε business class παρακαλώ, για το Κέηπ Τάουν με εκκίνηση από και επιστροφή στην Πράγα μέσω Λονδίνου, με έκανε να “τραβήξω τη σκανδάλη” χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μέρος είναι μοναδικό, η περιήγηση στο Ακρωτήρι τρομερά ενδιαφέρουσα, το φαγητό εξαιρετικό.
Ένα από τα ταξίδια στον βρετανικό βορρά ήταν για το πολύπαθο Μπέλφαστ. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αρκετά όμορφη, με ένα υπέροχο μουσείο για τον Τιτανικό ο οποίος κατασκευάστηκε εκεί, και με μπόλικη ιστορία πολιτικών ταραχών, τα περίφημα Troubles.
Ο Απρίλιος του 2024 ήταν αφιερωμένος σε ένα απωθημένο πολλών ετών. Με αφορμή την ολική έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου, την οποία είχα σχεδιάσει να δω στο Austin, σχεδίασα ένα ασύλληπτο road trip από την Καλιφόρνια προς το Τέξας με έμφαση στον δρόμο-θρύλο Route 66, και τα θαύματα της φύσης Grand Canyon και Monument Valley. Το ταξίδι καλύφθηκε σε πέντε συνέχειες: 1, 2, 3, 4, 5.
Το πρώτο οικογενειακό ταξίδι της χρονιάς έγινε την 2η εβδομάδα του Πάσχα, με προορισμό το πανέμορφο Εδιμβούργο και την προσθήκη μίας ημερήσιας εκδρομής στα σκωτσέζικα highlands. Ο καιρός ήταν τέλειος για την εποχή και την περιοχή, χορτάσαμε ιστορία, κάστρα, πράσινο.
Τον Μάϊο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με έναν συγγενή μου στο Λονδίνο, όπου θα βρισκόμασταν έτσι κι αλλιώς και οι δύο για τις δουλειές μας, και όταν ξεμπερδέψαμε κάναμε μία μικρή βόλτα μέχρι το Παρίσι. Η Πόλη του Φωτός παραμένει η ομορφότερη πόλη του κόσμου, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου αξίζουν κάθε φορά το κόστος της εισόδου στο Λούβρο, οπότε γιατί όχι να πηγαίνω όποτε μπορώ.
Ο Ιούνιος ήταν αφιερωμένος στην Νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή. Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από την Μπανγκόκ ίσα ίσα για έναν βραδινό ύπνο, κατέληξα στην Σεούλ την οποία είχα στη λίστα μου από καιρό. Φοβερά ενδιαφέρουσα πόλη, τεράστια, και σχετικά ήρεμη.
Ένας φίλος με έψησε να του κάνω παρέα τον Ιούλιο για 3 μέρες στη Νέα Υόρκη. Κλείσαμε πτήσεις με μίλια και ξενοδοχεία με πόντους, άρα μας κόστισε ελάχιστα, και είχα άλλη μία ευκαιρία μέσα στην ίδια χρονιά στην Πόλη Που Δεν Κοιμάται Ποτέ, όπου άλλωστε δεν βαριέμαι ποτέ να πηγαίνω.
Το δεύτερο οικογενειακό ταξίδι της χρονιάς έγινε τον Αύγουστο και πήγαμε στην πανέμορφη Πράγα. Με εξαίρεση μία δυνατή μπόρα ένα πρωί, ο καιρός ήταν ιδανικός για βόλτες για να θαυμάσουμε την υπέροχη πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ήπια άφθονη μπύρα, φάγαμε άφθονα γλυκά, περάσαμε τέλεια.
Η ετήσια επίσκεψή μου στην Ινδία αυτή τη φορά είχε Βομβάη και Κοτσίν. Η μεγαλούπολη της Βομβάης δεν μου άφησε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά το Κοτσίν στην πολιτεία της Κέραλα ήταν απίθανα όμορφο. Τόσο η πόλη, ιστορικός σταθμός των πορτογάλων εξερευνητών και φημισμένο χωνευτήρι θρησκειών, όσο και η φύση έξω από αυτή.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, πριν από ένα ταξίδι-σταθμό μέχρι τώρα για εμένα το οποίο θα ξεκινούσε από τις ΗΠΑ, μπόρεσα και έβαλα ένα τριήμερο στο πανέμορφο Σικάγο. Πάρκα, ουρανοξύστες, αρχιτεκτονική, λίμνη, ποτάμι, και μία πολύ ιδιαίτερη εκδοχή πίτσας, αρκούν για να πηγαίνει κανείς ξανά και ξανά. Το ταξίδι καλύφθηκε σε δύο γράμματα, εδώ κι εδώ.
Το ταξίδι-σταθμός της χρονιάς ήταν προς τη Νέα Ζηλανδία. Επισκέφτηκα και τα δύο νησιά, και τις 4 σημαντικές πόλεις, και χόρτασα τοπία και ομορφιά. Το μέρος είναι απίθανο, έχει να προσφέρει πάρα πολλά, οι 8 ημέρες που μπόρεσα να διαθέσω έφτασαν μόνο για τα πολύ βασικά, οπότε θα προσπαθήσω να ξαναπάω άλλη μία φορά στη ζωή μου. Το πρώτο μέρος για το βόρειο νησί έχει ανέβει εδώ, το δεύτερο μέρος θα ανέβει μετά τις γιορτές.
Τα πλάνα για το 2025 (μέχρι τώρα)
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω σιγουρέψει πολλά ταξίδια για τη νέα χρονιά. Οι ιδέες είναι αρκετές, και θα δω ποιές από αυτές θα υλοποιήσω. Προς το παρόν τα σίγουρα είναι τα εξής:
Τα ταξίδια του Ιανουαρίου
Η ταξιδιωτική χρονιά θα ξεκινήσει με το Λονδίνο στα μέσα Ιανουαρίου. Έχω να κάνω δουλειές εκεί, έχω να πάω και στο γήπεδο, όλο και κάτι άλλο θα βρω να κάνω εκείνες τις ημέρες.
Όμως μια και έχω και μία εβδομάδα άδεια κολλητά στο ταξίδι, την οποία δεν θα αφήσω ανεκμετάλλευτη. Δεν έχω ακόμη καταλήξει που θα πάω, σκέφτομαι όμως να κάνω κάτι σε επιλογή των φθηνότερων πτήσεων που μπορώ να βρω προς κάπου, μετά προς κάπου αλλού, και πάει λέγοντας. Αυτό θα έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον.
Amsterdam, Rotterdam, The Hague
Στα μέσα του Μαρτίου γίνεται μία έκθεση με αντικείμενο την εξομοίωση πτήσεων, σε έναν χώρο μόλις μισή ώρα με το τραίνο από το Άμστερνταμ. Το flight simming είναι το κύριο χόμπι μου, πέρα από τα ταξίδια δηλαδή, και θα επισκεφτώ την έκθεση με φίλους για να χαζέψουμε. Με την ευκαιρία, θα συναντήσω και άλλους φίλους και γνωστούς στο Ρότερνταμ και στη Χάγη, θα δω και αυτές τις πόλεις, και θα ξαναδώ λίγο και το Άμστερνταμ.
Las Vegas
Έχουμε κανονίσει με δύο φίλους να κάνουμε μια ταξιδάρα στις ΗΠΑ, με βασικό σκοπό να ανανεώσουμε το Gold status στην British Airways, και θα ταξιδέψουμε από το Jersey Island του Η.Β. προς την Πόλη της Αμαρτίας. Σκεφτόμαστε που αλλού μπορούμε να πάμε από εκεί, άλλωστε δεν είμαστε τζογαδόροι, οπότε το πλάνο παραμένει ακόμα ανοιχτό.
Βόρεια Ιταλία
Ρώτησα τις προάλλες εδώ στο σπίτι: “που θα θέλατε να κανονίσουμε να πάμε το 2025, για να χρησιμοποιήσουμε το companion voucher της μίας Aegean Visa Premium”; Το έφηβο ταξιδόμουτρο είπε Μιλάνο, εγώ συμπλήρωσα την Βενετία, οπότε κλείσαμε ήδη τα αεροπορικά Αθήνα-Μιλάνο και Βενετία-Αθήνα για τον Ιούλιο. Ίσως “χώσουμε” και καμιά Μπολόνια στη διαδρομή.
Ινδία
Έχω σταθερές επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Bangalore, και αναμένω αρκετά ταξίδια για εκεί. Σίγουρα θα έχω ένα μέσα στο 2025, πολύ πιθανό και δεύτερο, οπότε θα αναζητήσω τι άλλο μπορώ να δω σε αυτή την τεράστια χώρα. Οι σκέψεις μου είναι για κάποιο από τα Jaipur, Varanasi, Kolkata.
Ιδέες και πιθανοί προορισμοί
Έχω κάνει ήδη μερικές σκέψεις, φαίνεται όμως πως και πάλι θα αποφασίζω σχεδόν τελευταία στιγμή ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και τα διαθέσιμα χρήματα.
Έχω κατ’αρχήν μία (αρκετά μεγάλη) λίστα από πόλεις που δεν έχω πάει, και αυτές που έχω σε υψηλότερη προτεραιότητα είναι οι εξής, ομαδοποιημένες ανά χώρα ή γεωγραφική περιοχή:
Βίλνιους, Ρίγα, Ταλίν, Ελσίνκι
Βελιγράδι, Σαράγεβο, Ζάγκρεμπ, Λουμπλιάνα
Μπιλμπάο, Σεβίλλη, Γρανάδα, Κόρδοβα, Πόρτο
Καζαμπλάνκα, Μαρακές
Νάσβιλ, Μέμφις, Μαϊάμι
Σηάτλ, Βανκούβερ
Έχω όμως στο μυαλό μου να επισκεφτώ ξανά κάποια στιγμή και μερικές πόλεις στις οποίες έχω πάει είτε πολύ παλιά, είτε για μικρά διαστήματα, και δεν τις έχω ευχαριστηθεί:
Δουβλίνο
Βρυξέλλες
Βερολίνο, Μόναχο
Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη
Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάϊ
Κουάλα Λουμπούρ
Βοστώνη
Φαντάζομαι επίσης ότι, όπως κάθε χρόνο, κάπως θα με ξαναφέρει ο δρόμος και σε μέρη γνωστά και μη εξαιρετέα: Νέα Υόρκη, Τόκιο, Παρίσι κλπ.
Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο φτιάχνω λίστες και προσπαθώ να βγάλω ένα πλάνο, και τελικά τα περισσότερα ταξίδια προκύπτουν πιο αυθόρμητα, επειδή βγήκε μία καλή προσφορά ή βόλεψε να προσθέσω λίγες ημέρες για να δω και κάτι άλλο. Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει καλύτερα έτσι.
Χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές για τη νέα χρονιά
Πέρυσι, στο αντίστοιχο γράμμα με το οποίο αποχαιρετούσα το 2023 και χαιρετούσα το 2024, κατέγραψα για εσάς μερικές χρήσιμες συμβουλές όπως:
να έχετε διαβατήριο, ακόμη και για ταξίδια εντός Ε.Ε.
να αποφεύγετε να κλείνετε πτήσεις από online travel agents
να προτιμάτε να κλείνετε απ’ευθείας με τα ξενοδοχεία, όχι μέσω πλατφορμών
να εκδώσετε μία κάρτα τύπου Revolut για τα μικροέξοδά σας όπου πάτε
να εκδώσετε μία πιστωτική κάρτα
να έχετε από πριν λυμένο το θέμα των mobile data
Θα ήθελα να επιμείνω λίγο περισσότερο σε ορισμένα σημεία όπου βλέπω όλες τις ανεξήγητες εμμονές των περισσότερων, και να προσθέσω και ό,τι καινούριο μπορώ.
Διαβατήριο, και ταυτότητες νέου τύπου
Έχω βαρεθεί σιχαθεί να διαβάζω σε διάφορες σελίδες τις ερωτήσεις αδαών για το αν μπορούν να ταξιδέψουν στην τάδε χώρα με την παλιά ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, στις οποίες έτεροι αδαείς απαντούν ότι ναι μπορείς, αντί να προτρέψουν για έκδοση νέας ταυτότητας και διαβατηρίου. Αυτή η εμμονή της μη αλλαγής με στέλνει στον ψυχίατρο όμως. Κατ’αρχήν, κανείς μας δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην εκδώσει ταυτότητα νέου τύπου., η οποία είναι επαρκής για το εσωτερικό και για την Ε.Ε.
Για το διαβατήριο τα έχω ξαναπεί, και τα λέω συνεχώς: εφόσον ταξιδεύετε εκτός Ελλάδας, κατ’εμέ πρέπει να έχετε υποχρεωτικά διαβατήριο, ακόμη και εάν πάτε σε χώρα της Ε.Ε. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα σας συμβεί, και σε ποιόν περίεργο ένστολο ή υπάλληλο αεροπορικής θα πέσετε. Το διαβατήριο έχει πλέον 10 χρόνια ισχύ, και είναι έγγραφο με διεθνή αναγνώριση. Έλεος πια δηλαδή με τη μίρλα “μα γιατί να το βγάλω αφού θα πάω στην Ιταλία, και η θεία Ορτανσία πέρυσι πήγε με την παλιά της ταυτότητα”.
Πιστωτικές κάρτες
Ένα άλλο πεδίο όπου συναντά κανείς φοβικότητα, άγνοια, και ξεροκεφαλιά. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει πραγματικά πως λειτουργεί μία πιστωτική κάρτα, και τι πρέπει να κάνει ώστε να μην βρεθεί με χρέος. Οι πιστωτικές κάρτες είναι το μόνο μέσο που παρέχει προστασία έναντι ακυρώσεων πτήσεων και (κυρίως) ξενοδοχείων, και είναι απαραίτητη για ενοικίαση αυτοκινήτου. Πάρα μα πάρα πολλοί άνθρωποι όμως μου λένε “α πα πα δεν βγάζω εγώ πιστωτική, μόνο χρεωστική για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο”. Όλο, μα όλο, ΛΑΘΟΣ.
Ξενοδοχεία και πλατφόρμες
Σας είχα γράψει πέρυσι να αποφεύγετε τις πλατφόρμες, και εξακολουθώ να το υποστηρίζω. Φέτος θα σας προσθέσω και έναν επιπλέον λόγο να επιδιώκετε να κλείνετε απ’ευθείας με τα ξενοδοχεία.
Ένας φίλος έκλεισε 5 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Hilton στη Νέα Υόρκη μέσω μίας πλατφόρμας, και μου το έστειλε για να του πω τη γνώμη μου. Η τιμή ήταν πολύ καλή, όμως από συνήθεια έριξα μία ματιά στη σελίδα της Hilton για το ίδιο ξενοδοχείο για τις ίδιες ημερομηνίες, και είδα ότι ήταν σημαντικά ακριβότερο. Εκεί θυμήθηκα ότι οι μεγάλες αλυσίδες έχουν συνήθως μία πολιτική best price guarantee, όπου εάν τους δείξεις ότι το ίδιο δωμάτιο το βρήκες φθηνότερα αλλού, όχι μόνο κάνουν match την τιμή του άλλου αλλά συνήθως προσφέρουν και επιπλέον έκπτωση. Ο φίλος μου έκανε αυτό ακριβώς, και κέρδισε περί τα 140€ τα οποία θα τα χαρεί αλλού.
Να μην αφήνετε, λοιπόν, τα πράγματα στην τύχη τους. Να ψάχνετε και να συγκρίνετε και να προτιμάτε πάντα μεγάλες αλυσίδες εάν είναι δυνατόν. Και να χαρείτε, όχι άλλο “μπουκινγκ τελεία κομ”, δηλαδή πόσο πιο πολύ να το εξηγήσω ότι πάτε γυρεύοντας…
Να έχετε Plan B για όλα
Δεν ξέρω πως να το τονίσω πιο πολύ αυτό, όταν πρόκειται για ταξίδια. Όσο περισσότερο “χύμα” είστε, τόσο περισσότερο προκαλείτε την τύχη σας. Οι νεότεροι δεν έχετε μνήμες από τις παλιές καλές εποχές, έχετε όμως το θράσος της νεότητας, την άγνοια του κινδύνου, και πολλές φορές την αναίδεια να απορρίπτετε κάτι που ακούτε ή διαβάζετε, μέχρι βέβαια να σας τύχει η “στραβή” και να πελαγώσετε. Οι παλιότεροι πάλι, πολλές φορές επιδεικνύετε μία εμμονική άρνηση να αντιληφθείτε ότι κάποια πράγματα στον ταξιδιωτικό τομέα έχουν αλλάξει εντελώς.
Πάρτε για παράδειγμα την ακύρωση της πτήσης σας, ενώ βρίσκεστε ήδη στο αεροδρόμιο. Υποθέτετε (κακώς) ότι εκεί θα βρείτε ανθρώπους που γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και ότι θα σας βοηθήσουν. Μέχρι που διαπιστώνετε ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν ούτε εσάς ούτε τους άλλους πεντακόσιους που ταξιδεύουν όπως εσείς, και δεν έχετε ιδέα τι να κάνετε από εκεί και πέρα. Και όλο αυτό, επειδή στηριχθήκατε σε υποθέσεις βάσει εμπειριών προ πολλών ετών, ή επειδή το μόνο που γνωρίζετε είναι να χειριστείτε ένα app για να κλείσετε το εισιτήριό σας. Και δεν είναι μόνο η πτήση, είναι και το ξενοδοχείο που μπορεί να σας κάνει “νερά”, είναι και το απροσδόκητο όπως ένα ατύχημα ή μία ασθένεια, είναι τόσα πολλά πλέον. Γι αυτό λοιπόν:
Όταν κλείνετε τα αεροπορικά εισιτήρια, βάλτε 5 επιπλέον λεπτά σκέψης και καταγράψτε κάπου τις πιθανές εναλλακτικές εάν προκύψει κάτι όταν είναι να ταξιδέψετε.
Τη ημέρα που ταξιδεύετε, ρίξτε μια ματιά εάν υπάρχουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις, δυο λεπτά θα σας πάρει και θα είστε μισό βήμα μπροστά εάν προκύψει κάτι.
Σημειώστε κάπου το τηλέφωνο της αεροπορικής, επειδή είναι πολύ πιθανό να μην σας βοηθήσουν άμεσα στο αεροδρόμιο. Όσο περιμένετε στην ουρά για να σας βρουν λύση, καλέστε και περιμένετε, μπορεί να τελειώσετε πιο γρήγορα.
Όταν κλείνετε τη διαμονή σας, σημειώστε και κανα δυό επιλογές ακόμη να τις έχετε πρόχειρες εάν κάτι στραβώσει.
Φροντίστε να μην είστε “τσίμα τσίμα” στα λεφτά, ώστε να μπορείτε να μείνετε κάπου μια δυο νύχτες εάν χρειαστεί, ή να κλείσετε ένα άλλο αεροπορικό εισιτήριο. Εδώ θα σας βοηθήσει πολύ μία πιστωτική κάρτα, διότι δεν θα πάει να τραβήξει αμέσως λεφτά που πιθανόν δεν έχετε στον λογαριασμό σας.
Δεν είναι πυρηνική φυσική, είναι κοινή λογική, είναι όμως και η διάθεση να ακούσετε με την πρέπουσα προσοχή αυτούς που σας τα λένε, χωρίς να παριστάνετε ότι τα ξέρετε όλα ή ότι δεν “μασάτε”.
…and last but not least, που έλεγε και η γιαγιά μου:
Θα σας το γράφω κάθε χρόνο. Μπορεί να σας το γράφω και εκατό φορές το χρόνο. Μην ταξιδεύετε ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ταξιδιωτική ασφάλεια. Ούτε και αν ταξιδεύετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Για ένα-δύο ταξίδια το χρόνο πάρτε μόνο για τις ημέρες που ταξιδεύετε. Για τρία και άνω ταξίδια το χρόνο φροντίστε να πάρετε μία ετήσια ταξιδιωτική ασφάλεια για να σας συμφέρει. Προσωπικά πληρώνω ετήσια ταξιδιωτική ασφάλεια με παγκόσμια κάλυψη που συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με κόστος περίπου 400€. Χωρίς ΗΠΑ/Καναδά είναι σημαντικά φθηνότερη. Και όταν ταξιδεύω με την οικογένειά μου, πάντα μα πάντα τους αγοράζω ταξιδιωτική ασφάλεια για τις ημέρες του ταξιδιού.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ιστορίες (για αγρίους) έχω διαβάσει και ακούσει για ταξιδιώτες που βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε κάποια χώρα λόγω μίας ασθένειας ή ενός ατυχήματος, ή επειδή έπεσαν θύματα κλοπής ή απάτης, και αντιμετώπισαν δυσθεώρητα κόστη επειδή δεν είχαν μία ταξιδιωτική ασφάλεια για να τους καλύψει.
Μην τσιγγουνεύεστε ένα ποσό που είναι πολύ μικρό αναλογικά με το κόστος του ταξιδιου σας. Εύχομαι να μην σας χρειαστεί ποτέ.
Ο CITY BREAKER ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
ΑΙΣΙΟ, ΕΥΤΥΧΕΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟ 2025
Απολαυστικός όπως πάντα! Keep soaring! 💪✈️