Το τελευταίο μέρος του επικού road trip με βρήκε να οδηγώ από την Albuquerque του New Mexico προς το Amarillo του Texas, και πάλι επάνω στα χνάρια του Route 66, από όπου κατηφόρισα στο Austin για την ολική έκλειψη ηλίου. Η παράκαμψη για Santa Fe με αποζημίωσε δίνοντάς μου την ευκαιρία να δω αυτό το διαμαντάκι, στο οποίο κάποια στιγμή θα επιστρέψω.
Θα το έκανα ξανά όλο αυτό; Εννοείται, οποιαδήποτε στιγμή, και οπωσδήποτε μόνος μου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά σε αυτό το ταξίδι βρήκα μία πρωτόγνωρη εσωτερική ηρεμία, και χρόνο για επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων. Παρά την απίστευτη κούραση της οδήγησης, έφυγα εντελώς ξεκούραστος. Μου έκανε καλό, τίποτε άλλο.
Episode 5 : from New Mexico to Texas
Η πόλη της Albuquerque ήταν απλώς μία στάση για ύπνο. Η προτελευταία ημέρα του ταξιδιού έπρεπε να με βρει το βράδυ στο Amarillo του βόρειου Texas, η απόσταση είναι 280 μίλια και απαιτεί περίπου 4 ώρες για να καλυφθεί. Είχα λοιπόν χρόνο για μία μικρή παράκαμψη αλλά και για κάποιες απαραίτητες στάσεις.
“The City Different”
Η πρωτεύουσα της πολιτείας του New Mexico, η Santa Fe, είναι ένα πραγματικό διαμάντι που κανείς δεν περιμένει να συναντήσει στην αμερικανική άγρια δύση. Η μικρή αυτή πόλη των περίπου 90 χιλιάδων κατοίκων ιδρύθηκε το 1607, και διατηρεί τις ισπανικές, μεξικανικές, αλλά και ινδιάνικες επιρροές της μέχρι σήμερα.
Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης είναι στο κέντρο της πόλης, και αναβαθμίστηκε σε “βασιλική” από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο το 2005. Ο ναός χτίστηκε το 1886 από τον αρχιεπίσκοπο Jean Baptiste Lamy. Το εσωτερικό του είναι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον.
Το αρχιτεκτονικό στυλ της Santa Fe με τα χαμηλά κτίρια σε γήινα χρώματα, είναι μοναδικό και πανέμορφο. Ονομάστηκε pueblo style, δηλαδή “χωριάτικο” σε ελεύθερη μετάφραση, από τους ισπανούς κατακτητές όταν έφτασαν στο σημείο αυτό και είδαν πως ζούσαν οι “pueblos” αυτόχθονες.
Η πόλη της Santa Fe έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη. Είναι από τις μεγαλύτερες αγορές έργων τέχνης στις ΗΠΑ, είναι προωτοπόρα στη δημιουργικότητα και τις νέες ιδέες και τάσεις, και διαθέτει ένα μουσείο αφιερωμένο στην Georgia O’Keefe, τη διάσημη αμερικανίδα εκπρόσωπο του ρεύματος του μοντερνισμού. Δυστυχώς δεν είχε ελεύθερο slot νωρίς και δεν είχα κλείσει πριν την είσοδο, και δεν μπορούσα να περιμένω λόγω των χιλιομέτρων που με περίμεναν. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή μόνο και μόνο για αυτό το μουσείο.
More Route 66
Από την Santa Fe επανήλθα στα χνάρια του Route 66, τον οποίο ακολούθησα μέχρι το Shamrock του Texas (έχοντας πρώτα διανυκτερεύσει στο Amarillo). Είναι ένα άκρως ενδιαφέρον τμήμα της θρυλικής διαδρομής για να μπορέσει κανείς να συμπληρώσει την εικόνα εκείνης της μοναδικής περιόδου.
Route 66 Auto Museum
Στη Santa Rosa του New Mexico βρίσκεται ένα πολύ περιποιημένο και άκρως ενδιαφέρον μουσείο αφιερωμένο στον θρύλο του Route 66. Δεν θα το έλεγα καθόλου “cheesy” και “αμερικανιά”, αφού έτσι ήταν τότε και έτσι διαμόρφωσε την παγκόσμια ποπ κουλτούρα.
Το μουσείο διαθέτει αυτοκίνητα εκείνης της εποχής, όλα αυτά τα θρυλικά κομψοτεχνήματα: Buick, Cadillac, Mustang, ό,τι θες θα το δεις εκεί μέσα.
Το ταξίδι στο χρόνο παραλίγο να με καθυστερήσει, αλλά ήταν τόσο όμορφα που δεν ήθελα να φύγω. Η ευγενέστατη κλασική 60άρα αμερικάνα της επαρχίας (με την καλή έννοια τα λέω αυτά) ιδιοκτήτρια είχε όρεξη για κουβέντα, με κέρασε και μία coca cola στο παραδοσιακό γυάλινο μπουκάλι, και αν είχε φαγητό θα καθόμουν εκεί. Μου έλεγε πως θυμόταν ακόμη την παρακμή του Route 66 και τις ιστορίες του πατέρα της που εργαζόταν στην περιοχή.
Tucumcari, Glenrio, Adrian, Amarillo, Shamrock
Το υπόλοιπο της διαδρομής περιλάμβανε στάσεις σε χαρακτηριστικά σημεία του Route 66, για τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις.
Εξαιρετικό φαγητό στα περίχωρα του Tucumcari (New Mexico) σε αυθεντικό στυλ ‘50’s-60’s και με εξαιρετικό σέρβις όπως πάντα.
Μερικές ακόμη στάσεις ενδιάμεσα στο Glenrio, στα σύνορα New Mexico και Texas, και στο Adrian του Texas.
Λίγο πριν το Amarillo υπάρχει το Cadillac Ranch, ένα δημόσιο art installation που δημιουργήθηκε το 1974 και έχει δέκα Cadillac “φυτεμένα” με τη μούρη, τα οποία μάλιστα είναι από διαφορετικές γενιές. Είναι μία ατραξιόν για περαστικούς, οι οποίοι ενθαρρύνονται να χωγραφίσουν ή να γράψουν κάτι με σπρέϊ.
Λίγο έξω από το Shamrock του Texas θα βρει κανείς το U-Drop Inn, ένα σταθμό καυσίμων και εστιατόριο σε ρυθμό art deco. Το συγκεκριμένο σημείο ενέπνευσε την Pixar για το car body shop του Ramone στο Radiator Springs.
Εάν προσέξετε στη φωτό επάνω, οι βράχοι πίσω είναι αναπαράσταση του Cadillac Ranch…
And… it’s a wrap
Το έγραψα και στον πρόλογο του γράμματος, ότι αυτό το ταξίδι μου πρόσφερε εσωτερική πληρότητα και ηρεμία, με βοήθησε να σκεφτώ όσο οδηγούσα τα ατελείωτα μίλια των interstates και highways, και με έφερε σε επαφή με την πραγματικότητα “εκεί έξω”, μακριά από το προσωπικό comfort zone και τον μικρόκοσμο της πόλης, της δουλειάς, της οικογένειας.
Η αμερικανική επαρχία είναι συναρπαστική, μαγευτική, και καθόλου βαρετή. Τα μεγάλα billboards με θρησκευτικά μηνύματα και διαφημίσεις δικηγόρων, τα interstates με τις ατελείωτες νταλίκες, τα σχεδόν έρημα highways με τις φάρμες εδώ κι εκεί, οι νυσταλέες κωμοπόλεις, τα μνημεία του ένδοξου παρελθόντος του Route 66, τα παραδοσιακά diners με το πεντανόστιμο φαγητό, όλα αυτά συνθέτουν έναν καμβά που δεν σε αφήνει αδιάφορο· ίσα ίσα, σε προκαλεί να σκεφτείς και να κατανοήσεις λίγο καλύτερα τη θέση σου σε αυτό τον κόσμο, τα βιώματά σου, την πορεία σου μέχρι τώρα αλλά και από εδώ και πέρα.
Ελπίζω να σας άρεσε η διαδρομή, προσπάθησα να σας μεταφέρω όσο καλύτερα μπορούσα τις εικόνες και τα συναισθήματα του ταξιδιού. Σας ευχαριστώ που με διαβάζετε, και περιμένω πάντα τα σχόλιά σας.
Γίγαντας.