Δεν πάει κανείς εκεί κάτω εύκολα, γιατί είναι πραγματικά πολύ μακριά. Είναι μία από τις ομορφότερες χώρες του πλανήτη, με συγκλονιστικά τοπία και μία πρωτόγνωρη ηρεμία στους ρυθμούς της, χωρίς να είναι ράθυμη. Στη χώρα αυτή θα συναντήσει κανείς και τις τέσσερις εποχές, θα βρει εξαιρετικά φαγητά και φημισμένα κρασιά, και θα συναναστραφεί με πολύ ευγενικούς και πολιτισμένους ανθρώπους. Καλώς ήλθατε σε ένα ονειρεμένο ταξίδι στην Aotearoa των Maori, αυτή που όλοι ξέρουμε ως Νέα Ζηλανδία.
Σε αυτό το πρώτο μέρος θα σας ξεναγήσω στο “te motu raki”, δηλαδή στο βόρειο νησί στη γλώσσα των Maori.
The City of Sails
Ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί υπάρχουν περισσότερες βάρκες και κότερα ανά κάτοικο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Με πληθυσμό που πλησιάζει τα 2 εκ. κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και ως εκ τούτου είναι η βασική πύλη εισόδου για τους επισκέπτες, όμως δεν είναι η πρωτεύουσα. Καλώς ήρθατε στο Auckland.
Οι Maori έφτασαν στο σημείο αυτό περί το 1350, το ονόμασαν Tāmaki Makaurau, και το εκτίμησαν ιδιαίτερα λόγω της πολύ εύφορης γη. Στην ακμή του ως αποικία των Maori έφτασε τις 20 χιλιάδες πληθυσμό. Όταν το 1840 η Νέα Ζηλανδία αποικήθηκε από τους Βρετανούς, το Auckland επιλέχθηκε ως η πρωτεύουσα της νέας αυτής χώρας, όμως το 1865 ο τίτλος πέρασε στο Wellington. Ακόμη και χωρίς να είναι το πολιτικό και διοικητικό κέντρο της χώρας, το Auckland συνέχισε να ακμάζει κυρίως λόγω της οικονομίας του που βασιζόταν στο λιμάνι του και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις γαλακτοκομικών.
Το Auckland βρίσκεται επάνω σε ένα σύνολο από 53 ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία έχουν διαμορφώσει την περιοχή ανά τοιυς αιώνες. Στην φωτογραφία επάνω διακρίνεται ένας τέτοιος αρχαίος κρατήρας. Στην ηφαιστειακή δράση οφείλεται η γονιμότητα του εδάφους. Η πιο πρόσφατη έκρηξη εκτιμάται ότι έγινε το 1450 μ.Χ. και παρατηρήθηκε και καταγράφηκε από τους Maori.
Το κυρίαρχο στοιχείο στο Auckland είναι η θάλασσα. Μπορεί κανείς να κάνει ατελείωτες βόλτες στις μαρίνες και τις προβλήτες του, και να απολαμβάνει εξαιρετικά θαλασσινά σε καλές τιμές. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά κοντινά νησιά με μεγάλο ενδιαφέρον, όμως δεν είχα τον χρόνο για αυτά. Την επόμενη φορά.
Albert Park & Freyberg Place
Ένα πολύ όμορφο πάρκο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το Albert Park βρίσκεται σε ένα σημείο που διαμορφώθηκε από μία ηφαιστειακή έκρηξη, και στα μέσα του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε για στρατώνες και άλλες οχυρώσεις. Σήμερα είναι μία όαση πράσινου.
Αυτή η μικρή πλατεία δίπλα σχεδόν στο Albert Park είναι το σημείο όπου όλοι θα πάνε για να συναντηθούν με κάποιους, αλλά και για να περάσουν την ώρα τους. Λίγα σκαλοπάτια για να καθίσει κανείς, κάτι νερά που τρέχουν, τίποτε το πολύ ιδιαίτερο, αλλά έχει ένα δικό του “χρώμα”. Ονομάστηκε από τον Βαρώνο Cyril Freyberg, τον πρώτο Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας -εκπρόσωπο του Βρετανικού Στέμματος- που γεννήθηκε στη χώρα αυτή.
The Sky Tower
Είναι ο 28ος υψηλότερος πύργος στον κόσμο, ο 2ος υψηλότερος στο νότιο ημισφαίριο, και χαρακτηρίζει την πόλη και το skyline της. Χτίστηκε το 1997 και υψώνεται στα 328 μέτρα από το έδαφος. Σαν αξιοθέατο αξίζει τον χρόνο και το κόστος, επειδή δίνει μία εξαιρετική πανοραμική θέα της πόλης και των περιχώρων της.
Αν και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Auckland είναι σχετικά μικρό και βατό για τον επισκέπτη. Είναι μία σύγχρονη πόλη δυτικού τύπου, με πολλές επιλογές για κάθε γούστο.
Middle Earth
Η κορυφαία ημερήσια εκδρομή από το Auckland δεν είναι άλλη από το μέρος που γνωρίσαμε ως “Μέση Γη” στα βιβλία του J.R.R. Tolkien και στις κινηματογραφικές τριλογίες του Peter Jackson. Καλώς ήρθατε στο Hobbiton.
Ήταν το 1998 όταν ο Peter Jackson αναζητούσε τις τοποθεσίες όπου θα κινηματογραφούσε τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Σε μία εναέρια βόλτα εντόπισε την φάρμα της οικογένειας Alexander, η οποία είχε εγκατασταθεί εκεί από το 1978, και ήξερε ότι εκεί θα είναι το The Shire και το Hobbiton.
Την άνοιξη του 1999 ξεκίνησαν οι εργασίες για τη διαμόρφωση μέρους της φάρμας σε αυτό που έπρεπε, με την καίρια συμβολή του Στρατού που έκανε διανοίξεις δρόμων. Οι στρατιώτες αργότερα συμμετείχαν και στις ταινίες, ως ο στρατός των Ορκς.
Μετά το τέλος των γυρισμάτων της τριλογίας του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, το μέρος περιέπεσε σε αχρηστία και οι κατασκευές ήταν σε αποδρομή. Όταν το 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του “The Hobbit: An Unexpected Journey”, ζητήθηκε μετά την ολοκλήρωση να παραμείνουν και να συντηρούνται όλες οι νέες κατασκευές, ώστε το μέρος να αποτελέσει πόλο έλξης. Έτσι έγινε, και σήμερα είναι το πλέον προσοδοφόρο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.
Ένα από τα χομπιτόσπιτα είναι επισκέψιμο. Οι αναλογίες είναι στο 80% περίπου της ανθρώπινης κλίμακας, και θέλει πράγματι προσοχή για να μην κουτουλήσει κανείς.
Στο τέλος της περιήγησης είχαμε την ευκαιρία να πιούμε μπύρα και να φάμε από μπουφέ στο περίφημο “The Green Dragon Inn”.
“The Welly”
Το Wellington είναι η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας από το 1840. Είναι μία μικρή πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων στο νότιο άκρο του βόρειου νησιού, σε έναν εσωτερικό κόλπο ακριβώς στα Στενά Κουκ. Ονομάστηκε προς τιμήν του Arthur Wellesley, του πρώτου Δούκα του Ουέλινγκτον και νικητή της μάχης στο Βατερλώ.
Μία βόλτα στην προκυμαία αποκαλύπτει ένα εξαιρετικό mural προς τιμήν της Dame Temuranga Batley-Jackson, γνωστής ως June Jackson, η οποία ήταν ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και πολύ ενεργή στην τοπική κοινότητα με μεγάλο αριθμό κοινωνικών δράσεων.
Το βρετανικό αποικιακό στοιχείο είναι εμφανές σε όλη την πόλη. Το κέντρο της είναι μικρό και εύκολο στο περπάτημα.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο του Wellington είναι το Εθνικό Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, “Te Papa Tongarewa” στην γλώσσα των Maori. Διηγείται όλη την ιστορία του τόπου, την γεωλογική προέλευση και ιδιαιτερότητα, την επίκοιση από τους Maori, και την Βρετανική αποικιοκρατία. Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι ένα τμήμα του αφιερωμένο στη συμμετοχή των Νεοζηλανδών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο επόμενο:
Το νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας είναι ένας μαγικός τόπος, με συγκλονιστικά αλπικά τοπία, πανέμορφες πόλεις, και τρομερά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.