City Break #024| The Queen of the Arabian Sea
ψαράδες, εξερευνητές, μπαχαρικά, πάρα πολύ πράσινο
Κάθε ταξίδι στην Ινδία είναι πάντοτε μία πρόκληση. Όχι μόνο για τις γνωστές… ιδιαιτερότητες του τόπου σε ότι αφορά την υγιεινή, αλλά και για όσα περιμένουν τον ταξιδιώτη να δει, να ανακαλύψει, να βιώσει. Σας είχα γράψει σχετικά στο 3ο μόλις γράμμα για το ταξίδι μου στο Νέο Δελχί (ευκαιρία να το διαβάσετε οι πιο φρέσκιοι συνδρομητές) το πως βίωσα την πρώτη επίσκεψη σε αυτή την τεράστια και υπέροχη χώρα.
Στο σημερινό γράμμα θα σας πάω μία βόλτα στην νοτιοδυτική Ινδία, στην μακρόστενη πολιτεία της Kerala και στο τρομερά ενδιαφέρον Kochi.
Kochi, το παλιό Cochin
Το μέρος είναι σχετικά μικρό για τα μέτρα της Ινδίας: μόλις 670 χιλ. κατοικούν σε αυτή την πόλη, και 2 εκ. περίπου στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Το Kochi, ή Cochin όπως ονομαζόταν μέχρι την ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς, βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη της ινδικής χερσονήσου, και κοιτάζει δυτικά στην Αραβική Θάλασσα. Γι αυτό και είναι γνωστό ως η “Βασίλισσα της Αραβικής Θάλασσας”.
Το Kochi ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ήδη από τον 16ο αιώνα, ως ένα από τα περάσματα του εμπορίου των μπαχαρικών (spice trade), το δια θαλάσσης εμπόριο που συνέβαλλε πάρα πολύ στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, παράλληλα με τον δρόμο του μεταξιού, κυρίως όμως στην αποίκιση της ανατολής.
Vasco da Gama was here
Ο σπουδαίος πορτογάλος εξερευνητής έφτασε στο Kochi το 1498, έχοντας κάνει τον περίπλου της Αφρικής, και ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στην Ινδία δια θαλάσσης. Αυτό ακριβώς το ταξίδι θεωρείται η απαρχή της πρώτης ιστορικά παγκοσμιοποίησης. Τότε ακριβώς άρχισε και η εποχή των αποικιών.
Ο Vasco da Gama έκανε συνολικά 3 ταξίδια στην Ινδία, με το τελευταίο να είναι και το τελευταίο του. Φτάνοντας στο Kochi αρρώστησε από μαλάρια, και πέθανε την παραμονή των Χριστογέννων του 1524. Ενταφιάστηκε στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, και μετά από 15 χρόνια η σωρός του μεταφέρθηκε στην Λισαβόνα και από τότε αναπαύεται στο μοναστήρι του Τάγματος του Αγίου Ιερώνυμου στο Belem.
Μια και το έφερε η κουβέντα, ίσως σας ενδιαφέρει να (ξανα)διαβάσετε το 2ο γράμμα μου με θέμα τη Λισαβόνα, όπως επίσης και το 12ο για το Cape Town. αμφότερα συνδέονται με τον μεγάλο εξερευνητή.
Τη σκυτάλη παίρνουν οι Ολλανδοί
Η αποικιοκρατική κυριαρχία της περιοχής πέρασε στους Ολλανδούς το 1663, όταν αυτοί κατέφθασαν στην περιοχή. Παρείχαν υποστήριξη ώστε να εκδιωχθεί ο φιλοπορτογάλος βασιλιάς της περιοχής, και εδραιώθηκαν κυρίως λόγω της στήριξης στους Σύριους Χριστιανούς της Ινδίας, μία εθνοτική και θρησκευτική ομάδα που βρισκόταν εκεί ήδη από τον 1ο μ.Χ. αιώνα και υφίστατο πιέσεις και αδικίες από την ρωμαιοκαθολική εκκλησία την οποία προφανώς είχε φέρει εκεί η Πορτογαλία. Στηρίχθηκαν επίσης στις εξαιρετικές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις που είχαν με τους Paradesi Jews, μία ομάδα εβραίων που είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία και αποίκιζαν μαζικά την Ινδία εκείνη την εποχή.
Η ολλανδική κυριαρχία έλαβε τέλος το 1795, όταν πια η αποικιοκρατική εξουσία μεταφέρθηκε στους Βρετανούς.
Τα Κινέζικα Δίχτυα
Ίσως το διασημότερο αξιοθέατο στην περιοχή, αυτά τα ιδιαίτερα δίχτυα αλιείας στην παραλία του Fort Kochi χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για ψάρεμα. Πιστεύεται ότι την τεχνογνωσία την μετέφεραν κινέζοι εξερευνητές τον 14ο αιώνα.
Η βύθιση των διχτυών γίνεται από το βάρος των ψαράδων που περπατούν επάνω στον κεντρικό άξονα. Δείτε το παραπάνω βίντεο (με χαρακτηριστική ινδική προφορά) για να καταλάβετε.
Πολλές θρησκείες μαζί
Με τόσους που πέρασαν από εκεί, είναι αναμενόμενο να υπάρχει μία πανσπερμία θρησκειών. Στο Kochi συναντά κανείς τα παρακάτω:
44% ινδουιστές
38% χριστιανοί
17% μουσουλμάνοι
Υπάρχουν και περίπου 7-8 χιλ. εβραίοι, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία σε ένα τμήμα της πόλης που ονομάζεται “εβραϊκή συνοικία”.
Οι χριστιανοί είναι διαφόρων δογμάτων. Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Προτεστάντες συνιστούν το 70% του χριστιανικού πληθυσμού, και το υπόλοιπο μοιράζεται σε πολλά άλλα δόγματα.
Η καταπράσινη Kerala
Κατ’αρχήν να επισημάνω ότι η πολιτεία προφέρεται Κέραλα, όχι Κεράλα όπως μας “βγαίνει” να την διατυπώσουμε.
Το μέρος πνίγεται κυριολεκτικά στο πράσινο, στην βλάστηση, και προσφέρει μία τεράστια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Έκανα μία βόλτα σε κάτι κανάλια νότια της πόλης και έμεινα κατενθουσιασμένος.
Η επίσημη γλώσσα και επικρατέστερο ιδίωμα είναι τα Malayalam. Έχω την εντύπωση ότι μπορούσα να διακρίνω τη διαφορά από τα Hindi που έχω ακούσει σε άλλες περιοχές της Ινδίας.
Το Kochi είναι η πόλη με το εκτενέστερο δίκτυο θαλάσσιου μετρό στον κόσμο, όπου η συγκοινωνία εκτελείται με ηλεκτροκινούμενες βάρκες.
Επιπλέον, το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης είναι το πρώτο παγκοσμίως που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.
Η Κέραλα αποδείχθηκε “λίρα εκατό” σε αυτό το ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από το μάλλον αδιάφορο Mumbai και συνεχίστηκε στην Bangalore για επαγγελματικές συναντήσεις. Οι άνθρωποι είναι πολύ χαμογελαστοί, καταδεχτικοί, και τρομερά εξυπηρετικοί, με αφτιασίδωτο ενδιαφέρον. Θα επιστρέψω σίγουρα κάποια στιγμή.