Την γνωρίζαμε από τα νιάτα μας ως συνώνυμο της εγκληματικότητας, ως ένα από τα καλύτερα παγωτά ζαχαροπλαστείου, και ως την γενέτειρα ενός από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες που έβγαλε ποτέ το άθλημα. Βέβαια, η πόλη αυτή στα βόρεια των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, στις όχθες μίας εκ των μεγάλων λιμνών, είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Είναι όμορφη, γεμάτη ιστορία, πολιτισμό, ενδιαφέροντα, και φυσικά ουρανοξύστες .
Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση 4 εβδομάδων αυτή τη φορά (λόγω ενός μεγάλου ταξιδιού που θα τροφοδοτήσει τη σελίδα με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα) ελάτε να σας γνωρίσω το Σικάγο σε δύο συνέχειες, μιας και έχει τόσα πολλά να προσφέρει.
Η Ανεμοδαρμένη Πόλη
Μεταξύ μας, δεν είναι δα και τόσο ανεμοδαρμένο το Σικάγο, υπάρχουν άλλες πόλεις στις ΗΠΑ ή και αλλού στον πλανήτη με περισσότερο αέρα να τις ταλαιπωρεί. Όμως το Σικάγο διατηρεί αυτό τον τίτλο κυρίως λόγω μίας κόντρας με το Σινσινάτι, όπου λέγεται ότι επειδή αντέγραφε κάθε τίτλο και παρατσούκλι τους της φορτώσανε το Windy City με την έννοια του επηρμένου. Πάντως φυσάει όντως μέσα στην πόλη, λόγω των ουρανοξυστών που καθοδηγούν και ενισχύουν τον αέρα.
Η θέα κατά την προσέγγιση στο τεράστιο διεθνές αεροδρόμιο O’Hare, εφόσον κάθεται κανείς σε παράθυρο αριστερά, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, είναι μοναδική. Ολόκληρο το Chicago skyline παρουσιάζεται και αιχμαλωτίζει το βλέμμα, με το κοντράστ της λίμνης Michigan να τονίζει ακόμη περισσότερο το μεγαλείο των ψηλών κτιρίων.
Σικάγο σημαίνει κατ’αρχήν ουρανοξύστες. Είναι η γενέτειρα των ουρανοξυστών, εδώ πρωτοδημιουργήθηκε και βρήκε εφαρμογή η ιδέα τους μετά την πυρκαγιά του 1871, οπότε γεννήθηκαν νέες ιδέες για ψηλές κατασκευές με χρήση υλικών όπως ο χάλυβας και η πέτρα.
Η θέα του skyline από την προβλήτα Navy Pier, και από τις δύο πλευρές της, είτε μέρα είτε νύχτα, είναι ιδιαίτερα υποβλητική. Από την ανατολική πλευρά της προβλήτας (αριστερά όπως κοιτάζουμε την πόλη) ξεχωρίζουν στο βάθος οι κεραίες του Willis Tower και σε πρώτο πλάνο τα ψηλά κτίριο του The Loop, ενώ από την δυτική πλευρά (δεξιά όπως κοιτάζουμε την πόλη) το βλέμμα αιχμαλωτίζει το πολύ χαρακτηριστικό John Hancock Center με το τραπεζοειδές σχήμα και τις δύο κεραίες στην κορυφή του.
Το Σικάγο είναι η 3η πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, και έδρα της Κομητείας Cook, της 2ης πολυπληθέστερης κομητείας των ΗΠΑ. Κρατήστε στο μυαλό σας την Κομητεία Cook, στην οποία θα αναφερθώ παρακάτω (οι σινεφίλ ίσως έχετε ήδη μαντέψει τον λόγο). Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Michigan, μίας εκ των 5 μεγάλων λιμνών στην Βόρεια Αμερική (οι άλλες είναι οι Superior, Erie, Huron και Ontario). Ως πόλη ιδρύθηκε μόλις το 1837 και μεγάλωσε με φρενήρεις για την εποχή ρυθμούς. Σήμερα το Σικάγο είναι ένα μεγάλο διεθνές οικονομικό, εμπορικό, βιομηχανικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό, και τεχνολογικό κέντρο, με ένα από τα υψηλότερα ΑΕΠ παγκοσμίως.
The Loop
Αυτό που θα λέγαμε “καρα-κέντρο” στο Σικάγο είναι γνωστό ως The Loop. Είναι το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι, το τμήμα του κέντρου νότια του ποταμού, και περιλαμβάνει ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα της πόλης.
Το χαρακτηριστικό υπέργειο τραίνο, που κυκλώνει σαν θηλιά (loop) την περιοχή με μόλις 8 σταθμούς, είναι από τα παλαιότερα συστήματα μετρό στον κόσμο. Τα τραίνα δεν κινούνται αποκλειστικά σε αυτό το μικρό τμήμα, αλλά εξυπηρετούν σημαντικές αποστάσεις. Η εικόνα των υπερυψωμένων συρμών να διασχίζουν τον ορίζοντα είναι εντυπωσιακές.
Μέσα στην καρδιά του The Loop, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσει κανείς το διάσημο θέατρο με το όνομα της ίδιας της πόλης που το φιλοξενεί. Γνωστό αρχικά ως Balaban and Katz Chicago Theatre, το επταόροφο μπαρόκ κτίσμα πρωτοάνοιξε τις πόρτες του 1921, έκλεισε προσωρινά το 1985 λόγω οικονομικής δυσπραγίας, όμως ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά το 1986 με μία περφόρμανς του Frank Sinatra. Σήμερα είναι καλλιτεχνικά και οικονομικά ακμαίο.
Στην Daley Plaza, στην καρδιά του The Loop, υπάρχει από το 1967 ένα διάσημο art installation του Πάμπλο Πικάσσο, με το γνωστό κυβικό στυλ του καλλιτέχνη, και λέγεται ότι απεικονίζει με αφαιρετικό τρόπο το κεφάλι ενός σκύλου ράτσας Afgan Hound.
Στην συγκεκριμένη πλατεία εκτυλίσσεται η προτελευταία σκηνή της ταινίας The Blues Brothers, όπου ο Dan Akroyd με τον John Belushi εισβάλλουν σε αυτή με το παλιό περιπολικό προσπαθώντας να φτάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, για να εξοφλήσουν την οφειλή των 5000$ του St. Helen of the Blessed Shroud Orphanage προς την Κομητεία Cook.
Όσο περιμένουν τον ταμία να επιστρέψει από το διάλειμμά του, ολόκληρη η αστυνομία, στρατός, στρατονομία, ειδικές δυνάμεις κλπ. του Ιλλινόϊ συρρέουν στην πλατεία σε ένα εντελώς σουρρεαλιστικό σκηνικό, κυνηγώντας τους δύο αδελφούς, οι οποίοι τελικά εξοφλούν το χρέος για να σώσουν το ορφανοτροφείο από το κλείσιμο.
Ποιός είναι ο ταμίας της Κομητείας; Η απάντηση στο τέλος του γράμματος…
Willis Tower
Στην νοτιοδυτική πλευρά του The Loop βρίσκεται ένας από τους διασημότερους ουρανοξύστες των ΗΠΑ, και ίσως ο πιο γνωστός της πόλης. Ο Willis Tower, ο οποίος μέχρι και το 2009 ονομαζόταν Sears Tower, υψώνει τους 110 ορόφους του στα 442.3 μέτρα από το έδαφος. Όταν κατασκευάστηκε το 1973 έγινε το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, προσπερνώντας το αλήστου μνήμης World Trade Center της Νέας Υόρκης (τους Δίδυμους Πύργους που έπεσαν τον Σεπτέμβριο του 2001), και διατήρησε τον τίτλο για 25 χρόνια μέχρι το 1998, όταν πια ξεπεράστηκε από τους Petronas Towers της Κουάλα Λουμπούρ.
Το περίφημο Skydeck στην κορυφή (σχεδόν) του ουρανοξύστη προσφέρει μία εκπληκτική θέα της υπόλοιπης πόλης. Μάλιστα, όταν η ατμόσφαιρα είναι πολύ καθαρή, μπορεί να δει κανείς μέχρι και την πολιτεία της Indiana στα ανατολικά.
The Riverwalk
Η βόρεια πλευρά του The Loop ορίζεται από τον ποταμό Σικάγο, κατά μήκος του οποίου έχει διαμορφωθεί ένας θαυμάσιος δημόσιος χώρος διασκέδασης και αναψυχής.
Υπάρχουν καραβάκια που κάνουν τα περίφημα architecture tours, με τους ξεναγούς να εξιστορούν την πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης. Ξεχωρίζουν τα υπέροχα κτίρια Wrigley Building και Tribune Tower, για τα οποία θα σας γράψω αναλυτικά στο επόμενο γράμμα, καθώς και οι πολύ χαρακτηριστικοί δίδυμοι ουρανοξύστες Marina City με το κυλινδρικό σχήμα, όπου το κάτω 1/3 είναι χώροι στάθμευσης και τα άνω 2/3 είναι διαμερίσματα και γραφεία.
Το Chicago Riverwalk ολοκληρώθηκε το 2009, με συνεχείς παρεμβάσεις έκτοτε, και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσει κανείς την ώρα του, είτε βολτάροντας είτε πίνοντας κάτι στα πολυάριθμα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που υπάρχουν εκεί.
The Magnificent Mile
Διασχίζοντας το ποτάμι προς τα πάνω, περνώντας την DuSable Bridge και ακολουθώντας την Michigan Avenue, ξεκινάει το πασίγνωστο εμπορικό κομμάτι της πόλης με τα πολυάριθμα καταστήματα κάθε είδους. Στο Magnificent Mile θα βρει κανείς όλες τις γνωστές φίρμες, πολλά εμπορικά κέντρα, και ακριβά ψαγμένα εστιατόρια.
Στο μέσον περίπου του Magnificent Mile υπάρχει ένα μοναδικό στο είδος του κατάστημα Starbucks, το μεγαλύτερο στον κόσμο της αλυσίδας, όπου εκτός από καφέδες και φαγώσιμα μπορεί να δει κανείς διάφορα διαδραστικά θέματα.
Μπήκα, έβγαλα φωτογραφίες, και έφυγα. Όταν βλέπει κανείς μυριάδες κόσμου να σχηματίζουν ουρές για selfies, επειδή το μέρος αναφέρεται σε όλα τα σχετικά videos για την πόλη, ξέρει ότι πρόκειται για κλασική tourist trap. Ωραίο μεν, αλλά όχι για να φάει κανείς την ώρα του εκεί μέσα.
Λίγο πιο βόρεια στον ίδιο δρόμο συναντά κανείς τον περίφημο Water Tower. Χτίστηκε το 1869 για να εξυπηρετήσει την εγκατάσταση μίας μεγάλης αντλίας νερού, και κατάφερε να επιβιώσει από την μεγάλη φωτιά του 1871 η οποία έκαψε τα πάντα στην γύρω περιοχή, όχι όμως αυτό.
Στο επόμενο:
Σπουδαίες αρχιτεκτονικές δημιουργίες, υπέροχα πάρκα, η ελληνική γωνιά του Σικάγο, και φυσικά τα διάσημα φαγητά της πόλης: οι πίτσες και τα χοτ ντογκς.
Ο ταμίας της Κομητείας Cook στην ταινία The Blues Brothers δεν είναι άλλος από τον διάσημο σκηνοθέτη Steven Spielberg. Τρομερό..;