Καλώς ήρθατε στο 2ο μέρος του κλασικού αμερικάνικου road trip, από το Los Angeles της ηλιόλουστης California μέχρι το Austin του Texas. Αφήνοντας πίσω το χαοτικό λεκανοπέδιο του L.A. ξεκίνησε η μαγεία της αμερικανικής υπαίθρου, με τους ατελείωτους δρόμους, τις φάρμες, τις μικρές πόλεις, τα συγκλονιστικά τοπία.
Η διαδρομή από το San Bernardino της California μέχρι το Flagstaff της Arizona, με μία παράκαμψη για το φοβερό Hoover Dam στη Nevada, ήταν η τέλεια εισαγωγή για ό,τι θα επακολουθούσε τις επόμενες ημέρες.
Route 66: The Mother Road
Όπως σας έγραψα και στο γράμμα #015, το πρώτο της σειράς του αμερικανικού road trip, ο δρόμος-θρύλος των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από τον Route 66. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει πια με την αρχική του μορφή, υπάρχουν όμως τμήματά του που κρατάνε ζωντανές τις μνήμες των 59 ετών ζωής και λειτουργίας του.
Ο αυτοκινητόδρομος 66, ή U.S. Highway 66 όπως ήταν το επίσημο όνομά του, ξεκίνησε την ύπαρξή του τον Νοέμβριο του 1926 και συνέδεε το Chicago της πολιτείας του Illinois με τη Santa Monica της πόλης του Los Angeles στην California, διασχίζοντας τις πολιτείες Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, και Arizona. Το συνολικό του μήκος ήταν 2,448 μίλια (3,940 χιλιόμετρα).
Το προσωνύμιο Mother Road δόθηκε από τον Τζων Στάϊνμπεκ στη διάσημη νουβέλα του “Τα Σταφύλια Της Οργής”, όπου κατά τον συγγραφέα ο Route 66 συμβολίζει την απόδραση, την απώλεια, αλλά και την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.
Οι πρώτες 4 δεκαετίες της ζωής του Route 66 ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής του, με τις τοπικές οικονομίες κατά μήκος του να μεγαλουργούν λόγω των διερχόμενων ταξιδιωτών. Από τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε σταδιακά η κατασκευή των μεγάλων interstate roads, των σύγχρονων μεγάλων αυτοκινητόδρομων που σήμερα διασχίζουν τις ΗΠΑ, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Route 66 είχε ήδη πέσει σε μαρασμό. Το επίσημο τέλος του χρονολογείται το 1985, όταν πια αφαιρέθηκε από το σύστημα αρίθμησης αυτοκινητοδρόμων, αφού μεγάλα τμήματά του είχαν αντικατασταθεί από τα Interstates.
Αφιερώστε 8 λεπτά για να δείτε περιεκτικά την ιστορία του διάσημου αυτού δρόμου στο ακόλουθο βίντεο.
Episode 2 : From California to Arizona
Το πρώτο 24ωρο στο Los Angeles ήταν ουσιαστικά η προσαρμογή μου στην τοπική ζώνη ώρας (-10 από την Ελλάδα) ώστε να μπορέσω να καλύψω την τεράστια απόσταση που με περίμενε. Η επιλογή της εκκίνησης από το San Bernardino αποδείχτηκε σοφή, για να αποφύγω την πρωινή επιβάρυνση τουλάχιστον 2 ωρών φριχτού μποτιλιαρίσματος.
Πρώτη στάση, το Barstow. Μία μικρή πόλη της California επάνω στον Route 66, όπου σταμάτησα στο Peggy Sue’s Diner, το οποίο σε τηλεμεταφέρει στη δεκαετία του 1950. Καλές μερίδες σε καλές τιμές, αυθεντική διακόσμηση της εποχής, σου κάνει το πρώτο κλικ στη σύνδεση με την αμερικανική ποπ κουλτούρα.
Driving to the east
Έξω από το Barstow μπορεί κανείς να ακολουθήσει ένα μικρό τμήμα του αυθεντικού Route 66, στο οδόστρωμα του οποίου θα δει κανείς ζωγραφισμένο το περίφημο σήμα του. Είχε την πλάκα του για μερικά μίλια, έκανα τσεκ το κουτάκι “οδήγηση επάνω στον Route 66”, μπήκα στο νόημα.
Φτάνοντας στο Ludlow λίγα μίλια πιο πέρα ξαναμπήκα στον Interstate 40 (I-40) για να συντομεύσω το ταξίδι μου, επειδή ήθελα να βάλω μέσα στην ημέρα μία παράκαμψη προς τα βόρεια για το Φράγμα Hoover. Μία μικρή στάση για τις απαραίτητες φωτογραφίες, και το πόδι ξανά στο γκάζι.
Hoover Dam
Η διαδρομή αυτή ήταν αρκετά βαρετή, μέχρι που άρχισα να πλησιάζω στη λίμνη Mead, τον τεράστιο ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Colorado.
Το Hoover Dam είναι ένα από τα πιο επιβλητικά έργα στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο. Εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο το 1928, ένα μόλις χρόνο πριν το μεγάλο κραχ, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1931 εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, και παραδόθηκε το 1936. Η ανάγκη πίσω από αυτό ήταν ο έλεγχος των πλημμυρών, η υποβοήθηση των καλλιεργειών, και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το φράγμα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τις πολιτείες Nevada, Arizona και California. Είνει επίσης μία σημαντική τουριστική ατραξιόν.
Hello Arizona
Η εκροή του φράγματος, που είναι φυσικά ο ποταμός Colorado στη φυσική συνέχειά του, κατευθύνεται νότια και αποτελεί το φυσικό σύνορο των πολιτειών Nevada και Arizona. Προσωπικά επέλεξα να κινηθώ κατευθείαν εντός της Arizona φεύγοντας από το Hoover Dam ώστε να μην χάσω τον έλεγχο του χρόνου.
Το τοπίο κατά μήκος του US 93 είναι πλέον αρκετά πιο ενδιαφέρον, με τους γεωλογικούς σχηματισμούς να αρχίζουν να υπενθυμίζουν στον ταξιδιώτη σε ποιό μέρος βρίσκεται.
Επόμενη στάση, η πόλη Kingman. Χαρακτηριστικό σημείο του Route 66, με την αφίσα με τα χρώματα της πολιτείας -κίτρινες και κόκκινες αχτίδες- και το έμβλημα του θρυλικού δρόμου.
Το μέρος δεν παρουσιάζει κάποιο μεγάλο ενδιαφέρον, είναι πιο πολύ για μερικές φωτογραφίες. Πάντως αναφέρεται στους στίχους του τραγουδιού “(Get Your Kicks on) Route 66” του Nat King Cole Trio από το 1946. Εδώ η ερμηνεία από την Natalie Cole.
Coming next:
Στο επόμενο γράμμα θα σας ξεναγήσω σε δύο μοναδικά θαύματα της φύσης: το Grand Canyonm και την Monument Valley. Υπομονή για 2 ακόμη εβδομάδες, πάρτε όμως μία μικρή γεύση.