Που και που νιώθω την ανάγκη να διακόψω την ροή των προορισμών που έχω επισκεφθεί, αφενός για να παίρνω μία ανάσα για την προετοιμασία τους, αφετέρου για να δώσω λίγο χώρο και σε διαφορετικού ύφους περιεχόμενο που θεωρώ ότι είναι πάντα χρήσιμο. Το σημερινό είναι μία τέτοια ευκαιρία μετά από δύο εβδομάδες με πάρα πολλή δουλειά, εν όψει και του καλοκαιριού.
Πέρα από τα δικά μου, έχω να σας πω μερικά χρήσιμα πράγματα για το ταξιδιωτικό τοπίο μετά την πανδημία, για το πως άλλαξε οριστικά και δυστυχώς προς το χειρότερο, και τι πιστεύω ότι πρέπει να έχεις κανείς πλέον κατά νου όταν σχεδιάζει ένα ταξίδι. Ελπίζω να χρησιμεύσουν.
Το 2024 μέχρι τώρα
Ο φετινός πτητικός χάρτης “έπηξε” κιόλας, οπότε τον χώρισα σε δύο τμήματα. Στον ευρωπαϊκό:
Και στον υπόλοιπο κόσμο:
Το 2023 ξεπεράστηκε ήδη σε αριθμό πτήσεων, απόσταση, και ώρες στον αέρα. Ανάλογα με τα ταξίδια στο δεύτερο μισό της χρονιάς, προβλέπω το 2024 να ξεπερνάει σε ταξιδεμένα μίλα και σε χρόνο στον αέρα ακόμη και τις “βαριές” χρονιές με τις 100+ πτήσεις. Φέτος, με μόλις 44 πτήσεις μέχρι σήμερα, έχω:
14 χώρες και 19 πόλεις
99196 μίλια
9 ημέρες και 5 ώρες στον αέρα
Στο γράμμα για τις πρώτες 100 ημέρες του 2024 σας περιέγραψα τι πρόλαβα να δω σε τόσο σύντομο διάστημα:
Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη προορισμοί:
Εδιμβούργο
Παρίσι (για μόλις μιάμιση μέρα)
Τόκιο (επιστρέφοντας από Σεούλ)
Νέα Υόρκη (για πολλοστή φορά)
Οι πτήσεις από και προς Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Χονγκ Κονγκ και Βιέννη ήταν απλώς ενδιάμεσοι σταθμοί.
Η αλήθεια είναι ότι του έδωσα και κατάλαβε, πρέπει να πάρω και καμία ανάσα…
Τι ακολουθεί
Ο πρώτος σίγουρος προορισμός είναι η Πράγα στις αρχές Αυγούστου, οικογενειακώς αυτή τη φορά, με κλεισμένα αεροπορικά και διαμονή. Να σας κάνω εδώ μία μικρή υπενθύμιση για το πως εκμεταλλευόμαστε οικογενειακώς το companion voucher που μας δίνουν οι πιστωτικές κάρτες Aegean Visa Bonus Premium που διαθέτουμε η σύζυγος και εγώ, και έτσι γλιτώνουμε χρήματα στα οικογενειακά ταξίδια μας. Φέτος μόνο, το voucher της συζύγου χρησιμοποιήθηκε για το δωρεάν εισιτήριο της κόρης μας στο ταξίδι μας στο Εδιμβούργο, ενώ το δικό μου χρησιμοποιήθηκε για το δωρεάν εισιτήριο της κόρης μας στο ταξίδι μας στην Πράγα. Για το τρίτο άτομο χρησιμοποιούμε συνήθως πόντους από το πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank. Έτσι μειώνουμε πολύ το κόστος των πτήσεων, και φυσικά το συνολικό κόστος του ταξιδιού.
Ο δεύτερος επίσης σίγουρος προορισμός είναι η Ινδία στα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή ένα business gathering στην Bangalore, όπως και πέρυσι που επισκέφθηκα το Δελχί. Φέτος λέω να επισκεφτώ οπωσδήποτε τη Βομβάη, ή Μουμπάϊ όπως την αποκαλούν πλέον, ίσως όμως προσθέσω και κάτι ακόμη.
Η υπόλοιπη χρονιά προβλέπεται αρκετά επιβαρυμένη επαγγελματικά, επομένως δεν ξέρω εάν θα μπορέσω να πάω και κάπου αλλού, με εξαίρεση το Λονδίνο φυσικά που το επισκέπτομαι σε τακτική βάση και δεν “πιάνεται”. Είδωμεν.
Το ταξιδιωτικό τοπίο μετά την πανδημία
Βρισκόμαστε ήδη στο 3ο καλοκαίρι “κανονικότητας” μετά την παγκόσμια πανδημία του Covid-19, και εάν έχω να πω ένα μόνο πράγμα για το πως βλέπω προσωπικά το ταξιδιωτικό τοπίο, είναι 5 λέξεις:
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ
Ο υπερτουρισμός, οι επιβαρυμένες και ελλειπείς υποδομές, η έλλειψη προσωπικού, και οι ακριβές υπηρεσίες κακής ποιότητας, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που έχουν αλλάξει προς το χειρότερο τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία.
Οι επιβαρυμένοι προορισμοί
Το καλοκαίρι του 2022, το πρώτο “κανονικό” μετά την πανδημία, ο πλανήτης γνώρισε το περίφημο revenge travel. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που τα προηγούμενα 2 χρόνια δεν πήγαν πουθενά, ξεχύθηκαν κυριολεκτικά όπου έβρισκαν, λες και θα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να δουν κάτι πέρα από τη γειτονιά τους. Φέτος η κατάσταση είναι πιο ομαλή, όμως δεν έχουν εκλείψει τα περισσότερα προβλήματα που εδραιώθηκαν ακριβώς τότε.
Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ προσωπικά δεν βρίσκω τίποτε το ελκυστικό σε οποιονδήποτε προορισμό, όταν για να δω ένα αξιοθέατο, ένα μνημείο, ένα έργο τέχνης, πρέπει να σπρώχνω χιλιάδες άλλους με υψωμένα smartphones και σελφοκόνταρα. Εικόνες όπως η παραπάνω στη Σαντορίνη είναι πλέον η κανονικότητα.
Σίγουρα θα διαβάσατε για τις πρόσφατες δράσεις μόνιμων κατοίκων της Βαρκελώνης, οι οποίοι έχουν πια απηυδήσει με τις ορδές των τουριστών, και το αποτέλεσμα σε ενοίκια, υπηρεσίες, και κόστος ζωής. Στο ταξίδι μας πέρυσι στην πρωτεύουσα της Καταλονίας υπήρξαν στιγμές όπου σπρώχναμε στον δρόμο για να περπατήσουμε, ή δεν είχαμε σχεδόν καθόλου υπηρεσίες data στο κινητό λόγω υπερβολικά πολλών άλλων ανθρώπων στο ίδιο σημείο. Για να μην πω για την πανάκριβη διαμονή με ποιότητα κάτω του μετρίου.
Επιπλέον, και αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη και διαπίστωση, το επίπεδο των τουριστών έχει πέσει σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. Η μοναδική έγνοια των περισσότερων είναι μερικές δεκάδες selfies μπροστά ή δίπλα στο αξιοθέατο ή το έργο τέχνης, απλά για να μπει το check στο “bucket list item”, χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση για το ίδιο το αξιοθέατο αλλά και για τους υπόλοιπους μ…κες που υποφέρουν προσπαθώντας να έχουν τη στιγμή που και αυτοί δικαιούνται. Όπως για παράδειγμα εδώ στο μουσείο του Λούβρου, στην αίθουσα με την Mona Lisa, όπου δεν μπορούσα καν να πλησιάσω:
Αυτό δεν είναι ταξιδιωτική εμπειρία, με όποια μέτρα και σταθμά και αν το δούμε.
Πανάκριβες, κακές υπηρεσίες φιλοξενίας
Κλείνεις ξενοδοχείο για 4 βράδια στη Βαρκελώνη, για 3μελή οικογένεια, πληρώνεις ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να μείνεις κάπου κεντρικά ώστε να μην χάνεις χρόνο κάθε μέρα στις μετακινήσεις, και περιμένεις τουλάχιστον κάτι επαρκές, όχι wow αλλά να είναι απλώς ανεκτό. Και όταν φτάσεις:
περιμένεις σαν μ… στο lobby πάνω από μία ώρα να σου κάνουν check in, χωρίς να σου λένε κιόλας για ποιό λόγο δεν είναι έτοιμο το δωμάτιο
ένας μόνο γνωρίζει κάποια υποφερτά αγγλικά, οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουν καν τι τους ρωτάς και απαντούν ό,τι νά’ναι
το 3κλινο δωμάτιο δεν αφήνει χώρο ούτε για να στρίψεις το κεφάλι σου
το πρωϊνό είναι κάτω του μετρίου
Αυτό είναι περίπου κανόνας πλέον. Ελλιπές και μη εκπαιδευμένο προσωπικό, αγένεια και ασχετοσύνη, και το κόστος να έχει ξεφύγει σε σχέση με το 2019. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κάνει θραύση το AirBnB…
Αεροδρόμια-κόλαση
Εδώ κι αν έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση. Αεροδρόμια με υποστελεχωμένες υπηρεσίες ελέγχου και εξυπηρέτησης τα οποία προσπαθούν να εξυπηρετήσουν έναν τεράστιο πλέον αριθμό επιβατών, αυτή είναι η νέα πλέον κανονικότητα. Παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, ο κόσμος δεν πτοείται, ταξιδεύει. Αλλά δεν υπάρχει πλέον αρκετό και ικανό προσωπικό να εξυπηρετήσει όπως πρέπει.
Τι έχω να σας συμβουλέψω για αυτά
Λίγες και καλές είναι οι συμβουλές μου σε ότι αφορά τη βελτίωση της δικής σας ταξιδιωτικής εμπειρίας σήμερα, αλλά και στο προσεχές μέλλον.
Όταν είναι να ταξιδέψετε αεροπορικώς, θα φροντίσετε να πληρώσετε fast track στον έλεγχο ασφαλείας.
Εάν δεν έχετε ήδη fast track λόγω κάποιου elite status σε πρόγραμμα τακτικών επιβατών, μην τσιγγουνευτείτε το μικρό ποσό που ζητάνε για αυτό. Δεν θέλετε να χάσετε ώρες περιμένοντας να περάσετε έλεγχο, με μεγάλο πλέον ρίσκο να χάσετε την πτήση σας. Εμπιστευτείτε με σε αυτό.
Εάν δεν χρειάζεστε πραγματικά όλα αυτά τα ρούχα, μην πάρετε μεγάλη αποσκευή που πρέπει να παραδοθεί.
Έχω τη δική μου άποψη ότι το 95% των ταξιδιωτών που βλέπω με κάτι τεράστιες βαλίτσες δεν τις χρειάζονται στην πραγματικότητα, και μπορούν να ταξιδέψουν με αποσκευή καμπίνας. Προσπαθήστε να μην παραδόσετε αποσκευή, αφενός μειώνεται το κόστος, αφετέρου μειώνεται το άγχος να μην φτάσει η βαλίτσα στον προορισμό, κάτι που έχει επανέλθει δυστυχώς ως φαινόμενο.
Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας για τα καταλύμματα, κάντε σοβαρή έρευνα πριν επιλέξετε, και διαβάστε οπωσδήποτε πρόσφατες κριτικές πελατών.
Κατ’αρχήν αποφύγετε τα AirBnB, δεν έχουν να σας προσφέρουν κάτι καλύτερο από ένα μέτριο ξενοδοχείο, εκτός εάν είστε μεγάλη παρέα οπότε συμφέρει οικονομικά. Προσπαθήστε να κλείσετε κάτι σχετικά κεντρικό στον προορισμό σας, ιδανικά κλείστε δύο ξενοδοχεία ώστε να επιλέξετε την τελευταία στιγμή, και πάντοτε μα πάντοτε να ακυρώνονται ει δυνατόν 1 ημέρα πριν. Διαβάστε πρόσφατες κριτικές, δείτε οπωσδήποτε φωτογραφίες πελατών, και προσευχηθείτε να μην πέσετε εντελώς έξω.
Κάντε κράτηση όπου προσφέρεται σε αξιοθέατα, μουσεία, και μνημεία, για τις πρώτες πρωϊνές ώρες που ανοίγουν.
Προσπαθήστε να μην πάτε μαζί με το μεγάλο πλήθος, ειδικά όταν είναι κάτι εξαιρετικά δημοφιλές και διάσημο. Υπολογίστε και τον καιρό, πχ η Ακρόπολη τον Ιούλιο δεν είναι για μεσημέρι, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Όπου δεν υπάρχει εισιτήριο, και ξέρετε ότι θα γίνεται της κακομοίρας, πάλι προσπαθήστε να αποφύγετε τον συνωστισμό πηγαίνοντας νωρίς.
Εάν μπορείτε, αποφύγετε τις περιόδους με την υψηλή τουριστική κίνηση.
Δεν είναι εύκολο για όλους, όταν πχ έχει κανείς παιδιά που πάνε σχολείο δεν έχει την ευχέρεια να ταξιδέψει σε άσχετες περιόδους. Εάν όμως μπορείτε να αποφύγετε εκείνες τις περιόδους που γνωρίζουν την υψηλότερη κίνηση, κάντε το. Λάβετε υπόψη φυσικά και τον καιρό, πχ δεν είναι εύκολο το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη μες στο καταχείμωνο, όμως έτσι ανταμείβεστε με χαμηλότερο κόστος και λιγότερο κόσμο.
Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέροντα τα όσα έγραψα σε αυτό το γράμμα. Θα επανέλθω με τα συνηθισμένα προς τα μέσα του Αυγούστου.
Ο CITY BREAKER ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ