City Break #006 | An der schönen blauen Donau
αυτοκρατορικό παρελθόν, κλασική μουσική, τέχνη, ομορφιά
Η κεντρική Ευρώπη είναι ένας ταξιδιωτικός παράδεισος. Διαθέτει πόλεις που είναι πραγματικά στολίδια, πολύ εύκολα προσβάσιμες, με εξαιρετική διασυνδεσιμότητα μεταξύ τους, και με ατελείωτα ερεθίσματα για κάθε είδους ταξιδιώτη. Οι παλιές αυτοκρατορίες που άκμασαν ήδη από τον Μεσαίωνα και απογειώθηκαν στην περίοδο της Αναγέννησης άφησαν μία τεράστια, ανυπολόγιστης αξίας κληρονομιά, διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο για να την θαυμάσει.
Αυτό το γράμμα γράφεται “ζωντανά” στη Βιέννη, την αδιαμφισβήτητη αρχόντισσα και ουσιαστικό επίκεντρο της γηραιάς ηπείρου. Κατάφερα να πάρω μία ιδέα μόνο, και αυτό θα προσπαθήσω να σας δώσω. Η Βιέννη δεν είναι για μία μόνο επίσκεψη, αλλά ας ξεκινήσουμε και ερχόμαστε ξανά στο μέλλον…
Αυτοκρατορία με τα όλα της
Το μικρό δουκάτο που υπήρχε στις όχθες του Δούναβη στις αρχές του 10ου αιώνα μεγάλωσε σταδιακά, ώσπου τον 15ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1440 αποτέλεσε τον τόπο κατοικίας της Δυναστείας των Αψβούργων (Habsbourg), ενός εκ των σημαντικότερων βασιλικών Οίκων της Ευρώπης. Την περίοδο εκείνη μάλιστα η Βιέννη αποτελούσε την de facto πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το τέλος της το 1806. Οι Αψβούργοι έπαψαν να υπάρχουν ως αμιγής Οίκος από το 1740, όταν και τερματίστηκε η γραμμή διαδοχής σε άρρενες, και συνέχισαν ως Οίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης, κυβερνώντας την Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας μέχρι και το 1918. Ολόκληρη αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από μία τρομερή άνθηση των τεχνών, της μουσικής, και των επιστημών στη Βιέννη.
Το παλάτι Hofburg είναι ένα τεράστιο συγκρότημα στο κέντρο της Βιέννης, με το κεντρικό κτίριο να δεσπόζει. Η αρχική κατασκευή έγινε τον 13ο αιώνα, και έκτοτε συνέχισε να αναπτύσσεται. Αποτέλεσε τη χειμερινή κατοικία των Αυτοκρατόρων, ενώ σήμερα περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό μουσείων και την έδρα του Προέδρου της Αυστρίας. Το αρχιτεκτονικό στυλ που κυριαρχεί είναι το μπαρόκ, υπάρχουν όμως και αναγεννησιακά, νεοκλασικά και γοτθικά στοιχεία. Στο εσωτερικό διακρίνει κανείς και πολλά στοιχεία ροκοκό.
(είχα πάρει 19 σε εκείνο το διαγώνισμα ιστορίας στη β’ λυκείου…)
Η θερινή κατοικία των Αυτοκρατόρων ήταν στο παλάτι Schönbrunn, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης και φτάνει κανείς εκεί με το μετρό σε μισή ώρα περίπου. Είναι σε στυλ μπαρόκ, διαθέτει 1441 δωμάτια, και σε αυτό το παλάτι γεννήθηκε αλλά και πέθανε ο μακροβιότερος Αυτοκράτορας της χώρας, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ (Franz Joseph). Τη σημερινή του μορφή την πήρε τη δεκαετία του 1740 από την τότε Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, η οποία το έλαβε (το παλάτι) ως δώρο γάμου.
Ελισάβετ της Βαυαρίας, η γλυκιά Αυτοκράτειρα Σίσσι
Όλοι γνωρίζουμε την κλασική πλέον ταινία του 1955 “Sissi” με τη Romy Schneider στο ρόλο της όμορφης και ασυμβίβαστης Αυτοκράτειρας Σίσσι. Ήταν μόλις 16 ετών όταν παντρεύτηκε τον Φραγκίσκο Ιωσήφ, και παρέμεινε στο πλάι του μέχρι τη δολοφονία της το 1898.
Παρά την πανίσχυρη θέση που κατείχε, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ευτύχησε στη ζωή της. Η πρωτότοκη κόρη της πέθανε σε ηλικία μόλις 2 ετών από τύφο, ο μοναδικός γιος που έφερε στον κόσμο και διάδοχος του θρόνου αυτοκτόνησε σε ηλικία 31 ετών, είχε πολλά προβλήματα υγείας, και η ζωή της τερματίστηκε στη Γενεύη από το στιλέτο ενός ιταλού αναρχικού. Ήδη από την αυτοκτονία του γιου της κλείστηκε στον εαυτό της και ντυνόταν αποκλειστικά στα μαύρα.
Ένα από τα μουσεία στο Hofburg είναι αφιερωμένο σε αυτήν, και αξίζει τον χρόνο και το κόστος εισόδου για να μάθει κανείς περισσότερα για αυτή. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το παρακάτω βίντεο, αξίζει τα λεπτά που ζητάει από τον χρόνο σας.
Το κέντρο της Βιέννης
Η πρωτεύουσα της Αυστρίας έχει ένα πολύ μαζεμένο και πανέμορφο κέντρο, το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει με τα πόδια. Μεγάλα τμήματα είναι πεζοδρομημένα, με καταστήματα για ψώνια, καφέ και φαγητό. Ολόκληρο το κέντρο είναι πεντακάθαρο και πολύ ασφαλές.
Το κεντρικό σημείο της πόλης είναι ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου. Είναι η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής της Βιέννης, χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, και είναι κυρίως γοτθικού ρυθμού. Οι βιεννέζοι τον αποκαλούν “Steffl” και ένα από τα ομορφότερα στοιχεία του είναι η χαρακτηριστική οροφή του με τα χρωματιστά πλακίδια. Ο καθεδρικός έχει τεράστια ιστορία, σε αυτόν παντρεύτηκε ο Μότσαρτ, σε αυτόν κηδεύτηκαν ο Βιβάλντι, ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ και η Αυτοκράτειρα Σίσσι, σε αυτόν τραγουδούσε στη χορωδία ο Χάϋδν. Δείτε το παρακάτω βίντεο από το εξαιρετικό κανάλι Vienna στο YouTube.
Από τον καθεδρικό ξεκινάει ο μεγάλος πεζόδρομος Graben, ένα πολύ τουριστικό μέρος αλλά και πολύ όμορφο.
Στην Graben θα δείτε το περίφημο Άγαλμα της Πανώλης, ένα αφιέρωμα στη μάστιγα του μεσαίωνα που θέριζε ζωές. Κατά τα λοιπά, προσφέρεται για ψώνια, για καφέ, για φαγητό κλπ.
Το υπόλοιπο κέντρο είναι σαν μουσείο, δεν χορταίνει κανείς να θαυμάζει κτίρια, ναούς, αγάλματα κλπ. Η περίφημη Όπερα όπου κάθε πρωτοχρονιά διοργανώνεται η ονομαστή συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης δεσπόζει με τον όγκο της σε πολύ κεντρικό σημείο, και όλα τα υπόλοιπα είναι προσβάσιμα με τα πόδια.
Το Cafe Central είναι must για φοβερή μηλόπιτα και τον καφέ της αρεσκείας σας. Η στοά Freyung έχει ενδιαφέροντα μπιστρό, η βόλτα προς το Δημαρχείο θα σας φέρει μπροστά στο Cafe Landmann, και αν αντέχουν τα πόδια σας μπορείτε να φτάσετε στη βόρεια πλευρά του κέντρου για να θαυμάσετε τον Δούναβη.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο είναι το Belvedere, το οποίο αποτελούσε τα θερινά ανάκτορα του Πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοϊας, και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη συλλογή αυστριακής τέχνης, μεταξύ άλλων με έργα του Klimt, του Schiele, του Kirchner κλπ.
Βιέννη και Τέχνες
Αυτά τα δύο είναι συνώνυμα. Εδώ θα συναντήσει κανείς ένα τεράστιο κομμάτι της κλασικής μουσικής, με κυρίαρχους τους Strauss (είναι για τη Βιέννη ότι είναι οι Κονιτόπουλοι για τη Νάξο…) αλλά και με άλλα βαριά ονόματα, όπως πχ ο Mozart ο οποίος πρωτοέπαιξε μπροστά στην Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία στο παλάτι Schönbrunn, οι Haydn, Liszt, Brahms, Mahler, Schubert κλπ. Η Βιέννη είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μουσικής.
Μερικά χρηστικά
Η Βιέννη είναι μία ιδιαίτερα ακριβή πόλη για τον επισκέπτη. Για να φάει κανείς σε παραδοσιακό gasthaus στις διάφορες γειτονιές θα χρειαστεί πάνω από 30€ το άτομο, ενώ στο κέντρο είναι ακόμη πιο ακριβά. Επίσης ο καφές και το γλυκό είναι αρκετά τσιμπημένα.
Στη Βιέννη θα φάτε schnitzel, είναι η τοπική σπεσιαλιτέ. Για γλυκό προτείνεται η μηλόπιτα (apfelstrudel) και για καφέ έχετε πολλές και καλές επιλογές. Επίσης η σοκολάτα βιενουά είναι κάτι που αξίζει.
Οι μετακινήσεις γίνονται αποκλειστικά με ΜΜΜ. Το εισιτήριο είναι αρκετά “αλμυρό” στα 2.40€ για μονή διαδρομή, αλλά υπάρχουν εισιτήρια για 24, 48 και 72 ώρες σε τιμές που συμφέρουν αν γίνονται τουλάχιστον 3-4 μετακινήσεις την ημέρα. Ταξί δεν χρειάζεται, ούτε από/προς αεροδρόμιο αφού υπάρχει τρένο που συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο σε μόλις 16 λεπτά.
Ο ταξιδιώτης της πρώτης φοράς θα χρειαστεί 3 γεμάτες ημέρες για να δει τα βασικά αξιοθέατα και λίγα μουσεία. Η πρόσβαση είναι εύκολη με πληθώρα πτήσεων από την Ελλάδα, και με καλές τιμές γενικά εάν κλειστούν σχετικά νωρίς.
Ο καιρός είναι κρύος γενικά και απαιτεί σωστό ντύσιμο. Το καλοκαίρι είναι μια χαρά αλλά έχει πολύ περισσότερο τουρισμό, ενώ τον χειμώνα μπορεί να φυσάει και να βρέχει και να μην προσφέρεται η πόλη για βόλτες.