The City Breaker | οι πρώτες 100 ημέρες του 2024
ταξιδιωτικός οργασμός, και ακόμη δεν καλοκαίριασε
Όταν ξεκίνησε το 2024, δεν περίμενα ότι θα είχαν προκύψει τόσα πολλά και τόσο ενδιαφέροντα ταξίδια, ήδη πριν το Πάσχα, χωρίς να λογαριάζω όσα ήδη έχουν προγραμματιστεί ή προγραμματίζονται τώρα. Φέτος προβλέπεται ταξιδιωτικό ρεκόρ σε απόσταση και χρόνο, ίσως ξεπεράσω ακόμη και τις πολύ πυκνές χρονιές που σχεδόν ζούσα στα αεροδρόμια.
Πάμε για μία μικρή ανασκόπηση μέχρι τώρα, ένα preview για το τι ακολουθεί, και ως συνήθως ό,τι θεωρώ χρήσιμο με βάση τις ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Το 2024 μέχρι τώρα
Στις πρώτες 100 (ακριβώς) ημέρες της χρονιάς, μέχρι την 9η Απριλίου δηλαδή, κατάφερα να καλύψω το 91% της απόστασης και το 79% του χρόνου από το σύνολο του 2023. Με μόλις 23 πτήσεις καταγράφω τα εξής:
8 χώρες και 11 πόλεις
62065 μίλια
5 ημέρες και 12 ώρες στον αέρα
Το πιο τρελό ταξίδι της χρονιάς σχεδιάστηκε και κλείστηκε κυριολεκτικά “στο φτερό”. Ήθελα από καιρό να πετάξω με την μεγαλύτερη σε απόσταση εμπορική πτήση του κόσμου, από τη Σιγκαπούρη στη Νέα Υόρκη, και όταν τη βρήκα σε καλή τιμή κανόνισα και όλα τα υπόλοιπα. Έγραψα ένα αρθράκι για αυτή στο έτερο blog που διατηρώ, το οποίο το διαβάζετε εδώ. Γραφτείτε κιόλας αν δεν έχετε γραφτεί ;)
Το επόμενο ταξίδι ήταν και το πρώτο μου τη Μαύρη Ήπειρο, συγκεκριμένα στο Cape Town, για το οποίο λογικά θα διαβάσατε ήδη το σχετικό γράμμα. Υπέροχη εμπειρία, φοβερό μέρος, εξαιρετικό φαγητό. Και αυτό το ταξίδι κλείστηκε “στο φτερό” όταν ένα πρωί η British Airways έκανε ξαφνικά διαθέσιμα κάποια εισιτήρια σε “τιμή-χώμα”. Σίγουρα ήταν error fare, η αεροπορική όμως το τίμησε.
Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε από την Πράγα, για την οποία σας έγραψα επίσης, και ο λόγος ήταν ότι το εισιτήριο ήταν τόσο φθηνό εφόσον ξεκινούσα από εκεί. Είναι σύνηθες αυτό, επειδή οι αεροπορικές θέλουν να προωθήσουν κάποιους προορισμούς σε συγκεκριμένες αγορές. Οπότε είδα και την πρωτεύουσα της Τσεχίας, έστω για μία ημέρα.
Στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεών μου στο Νησί, έβαλα ένα ΣΚ παρέα με έναν καλό φίλο στο Belfast. Τολμώ να πω ότι έμεινα ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την πόλη, την πολυτάραχη νεότερη ιστορία της (“The Troubles”) και φυσικά το μουσείο και την εμπειρία του Τιτανικού, ο οποίος κατασκευάστηκε εκεί ακριβώς. Στο μέλλον θα επιστρέψω με ένα γράμμα αφιερωμένο στην βορειοϊρλανδική πρωτεύουσα.
Ο Απρίλιος είχε ένα από τα συγκλονιστικότερα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Με αφορμή την ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου, την οποία αποφάσισα να πάω να δω στο Τέξας, αποφάσισα να κάνω επιτέλους αυτό που είχα για χρόνια απωθηκμένο: ένα classic american road trip ακολουθώντας τα χνάρια του θρυλικού Route 66, με ενδιάμεσες στάσεις σε Grand Canyon και Monument Valley. Η σειρά των γραμμάτων έχει ξεκινήσει να γράφεται, έχω ήδη στείλει το πρώτο και το δεύτερο, και ακολουθεί το τρίτο μετά το Πάσχα.
Τι άλλο ακολουθεί
Υπάρχουν τα σιγουράκια, όπως το Εδιμβούργο στο οποίο θα βρισκόμαστε οικογενειακώς την εβδομάδα μετά το Πάσχα, και για το οποίο θα σας γράψω αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η περιήγηση στα ατελείωτα highways των ΗΠΑ.
Στο τέλος του Μαϊου θα βρίσκομαι για δουλειές στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθώ με συγγενικό πρόσωπο που θα βρίσκεται επίσης εκεί, και του πρότεινα να επιστρέψουμε στην Ελλάδα από το Παρίσι όπου θα περάσουμε 2 ημέρες. Στην Πόλη του Φωτός θα πάμε με τραίνο, μία ενδιαφέρουσα εμπειρία την οποία κάποια στιγμή θα καλύψω σε περισσότερη λεπτομέρεια.
Έτερο σιγουράκι δείχνει να είναι το Hong Kong, για το οποίο έκλεισα ήδη εισιτήρια για τον Ιούνιο, με μίλια φυσικά. Δεν σκοπεύω να κάτσω εκεί παρά μόνο όσο χρειαστεί, διότι ο σκοπός είναι μία περιήγηση στη Νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή και το Hong Kong βολεύει πάρα πολύ ως κόμβος. Οι πιθανότεροι προορισμοί σε εκείνη τη γειτονιά του πλανήτη είναι η Seoul, αλλά και η Shanghai όπου μπορεί κανείς να βρεθεί εκεί για έως 144 ώρες (6 ημέρες) χωρίς ταξιδιωτική βίζα (αρκεί να ταξιδέψει προς διαφορετικό προορισμό από αυτόν από τον οποίο έφτασε).
Οι πιθανοί προορισμοί
Στην Ασία, ανάλογα με το πως θα μου βγουν τα πλάνα, πιθανοί προορισμοί είναι το Sapporo, η Jakarta, και η Taipei. Επίσης, λέω να περάσω ένα τουλάχιστον βράδυ στο Tokyo, εφόσον θα είμαι στην ευρύτερη “γειτονιά”.
Στην Ευρώπη σκεφτόμαστε με το “ταξιδόμουτρο” (την κόρη μου) κάτι σε Ιταλία, θέλει να ξαναδεί τη Ρώμη (άλλωστε έριξε κέρμα στην Fontana Di Trevi όταν πήγαμε το 2018) και ίσως “χτίσουμε” ένα ταξιδάκι να συμπεριλάβουμε Φλωρεντία, Πίζα, Μπολόνια και Μιλάνο. Φέτος δεν έχει όρεξη για κάτι μακρινό, προσπάθησα να την δελεάσω αλλά “δεν το ψήνει” λέει. Εφηβεία…
Περί του κόστους των ταξιδιών
Ασφαλώς θα έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή πόσο κοστίζουν όλα αυτά τα ταξίδια που κάνω συνεχώς. Κάθε ευρώ απαιτεί διαφορετικό κόπο για να αποκτηθεί και έχει διαφορετική αξία για κάθε άνθρωπο, επομένως δεν είναι εφικτό να δοθεί μία συμπεριληπτική απάντηση. Θα προσπαθήσω όμως να εξηγήσω με όσο πιο γενικό τρόπο τις μεθόδους που ακολουθώ για να ταξιδεύω περισσότερο με λιγότερα χρήματα.
Αεροπορικά μίλια/πόντοι
Πιστέψτε με, αυτό που κάνω εδώ και χρόνια δεν ήταν απλώς game changer, ήταν και εξακολουθεί να είναι μία πολύ βασική πηγή για να κλείνω αεροπορικά εισιτήρια. Πολλά ταξίδια τα έκανα αποκλειστικά με μίλια, συμπληρώνοντας ένα μικρό ή έστω λογικό κόστος για τους φόρους. Στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν είναι οι πολλές πτήσεις που κάνουν τη διαφορά, άρα αυτό το “παιχνίδι” δεν αφορά μόνο όσους είναι μπες-βγες στα αεροπλάνα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο έξυπνος τρόπος επιλογής πτήσεων και κυρίως η έξυπνη χρήση πιστωτικών καρτών.
Στο The Flying Expert blog που διατηρώ εδώ και μερικά χρόνια, και εσχάτως αποφάσισα να “ζωντανέψω” όσο μπορώ, έχω γράψει μία σειρά από άρθρα που εξηγούν τουλάχιστον τα βασικά:
Προγράμματα τακτικών επιβατών: οι βασικές έννοιες
Η αξία των αεροπορικών μιλίων (σε χρήμα)
Ειδικά για ότι αφορά την Aegean Airlines, μια και αυτή είναι η κυρίαρχη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε τα εξής χρήσιμα:
Aegean Miles+Bonus: O μεγάλος οδηγός
Τα Πάντα Για Τις Κάρτες Aegean Bonus
Εξαργύρωση πόντων Alpha Bonus σε πτήσεις Aegean
Για παράδειγμα, το companion voucher της Aegean Bonus Visa Premium προσφέρει ένα δωρεάν εισιτήριο σε πτήσεις της Aegean (οι φόροι πληρώνονται κανονικά). Για εκείνο το ταξίδι στην ιταλία που λέμε με την κόρη μου, έτσι θα πάμε και προβλέπω να γλιτώνω τουλάχιστον 300€. Ορίστε ένα απτό παράδειγμα μείωσης του κόστους.
Επίσης, λόγω επαγγελματικής έδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχω “επενδύσει” σοβαρά στο πρόγραμμα τακτικών επιβατών της British Airways αλλά και στις πιο αποδοτικές πιστωτικές κάρτες που υπάρχουν εκεί, και έχω πάντα ένα ικανό απόθεμα από μίλια αλλά και τα διάφορα vouchers που βοηθάνε πολύ. Το ταξίδι στο Hong Kong κλείστηκε με credit card voucher και κόστισε τα μισά μίλια από ότι θέλει κανονικά.
Πόντοι ξενοδοχείων
Η λογική είναι πολύ παρόμοια με τα προγράμματα των αεροπορικών. Προτιμώντας σταθερά συγκεκριμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες συγκεντρώνω πόντους που μου δίνουν τη δυνατότητα να κλείνω κάποιες διαμονές σχεδόν δωρεάν.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι μετά την πανδημία τα ξενοδοχεία ακρίβυναν αρκετά, και αρκετές φορές έχω απορρίψει τις αλυσίδες που προτιμώ για κάτι σε λογική τιμή. Πάντως φροντίζω να κάνω σωστή έρευνα από πριν, επειδή όλες οι αλυσίδες διαθέτουν και φτηνά ξενοδοχεία, και έτσι συντηρώ πάντα ένα απόθεμα πόντων.
Έξυπνη αναζήτηση πτήσεων
Όχι, δεν αναφέρομαι σε εταιρείες low cost. Άλλωστε, εκτός από τις νεκρές περιόδους και τα “περίεργα” δρομολόγια, δεν έχουν ουσιαστικό πλεονέκτημα.
Σας έχω ξαναγράψει για το Google Flights. Εκεί οφείλει να ψάχνει κανείς τις πτήσεις του, και όχι στους aggregators τύπου Skyscanner. “Παίζοντας” λίγο με τις παραμέτρους, είναι φοβερό το τι μπορεί να βρει κανείς.
Επιπλέον, έμαθα να σκέφτομαι πάντα out of the box. Έστω λοιπόν ότι θέλω να ταξιδέψω στις ΗΠΑ, και ψάχνοντας στο Google Flights βρίσκω ακριβά εισιτήρια για την περίοδο που με ενδιαφέρει, ή που μόνο τότε μπορώ. Έστω επίσης ότι δεν βρίσκω κάτι με μίλια. Σε αυτό το σημείο διευρύνω το σκεπτικό μου εξετάζοντας σενάρια όπως:
αναχώρηση από, και επιστροφή σε άλλη χώρα
αναζήτηση εξαργύρωσης από άλλη πόλη, με άλλη εταιρεία
συν/πλην 1-2 ημέρες μήπως πετύχω καλύτερη τιμή
Αυτό είναι ένα παράδειγμα σκέψης. Κάτι άλλο που κάνω επίσης, εάν βρω ενδιαφέρουσες τιμές, είναι να εξετάσω πόσο κοστίζει η premium economy ή και η business class, οπότε αν το κόστος είναι διαχειρίσιμο όχι μόνο θα ταξιδέψω με μεγαλύτερη άνεση, αλλά θα συγκεντρώσω και περισσότερα μίλια για μελλοντική χρήση.
Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέροντα τα όσα έγραψα σε αυτό το γράμμα. Από το επόμενο ΣΚ συνεχίζω με το american road trip, και κάποια στιγμή θα επανέλθω με περισσότερα γράμματα με συμβουλές και ιδέες.
Ο CITY BREAKER ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ”