City Break #030 | The Garden City of Lights
ασιατικά vibes, δίδυμοι πύργοι, κινέζοι ινδοί και άλλοι
Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νοτιοανατολική Ασία (και στην Ασία γενικά) ήταν το 2013 σε αυτή τη φοβερή μητρόπολη, με αφορμή ένα επαγγελματικό workshop. Τότε δεν την ευχαριστήθηκα όπως θα ήθελα, και είχα στο μυαλό μου να επιστρέψω κάποια στιγμή. Θεωρώ την Kuala Lumpur τον ιδανικό πρώτο προορισμό στην περιοχή. Είναι πολύ πιο “ασιατική” από ότι η γειτονική Σιγκαπούρη, είναι ένα κράμα κινεζικού, ινδικού, και μαλαισιανού πολιτισμού, είναι ασφαλής, σύγχρονη, φθηνή, με εξαιρετικό φαγητό.
Αυτό το γράμμα άργησε περισσότερο από κάθε άλλο, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας κυρίως. Προσπαθώ να επανέλθω σε μια πιο κανονική ροή ανά 3 εβδομάδες περίπου, κάντε υπομονή γιατί αξίζει με αυτά που έρχονται.
Call me KL
Η μαλαισιανή πρωτεύουσα έχει έκταση όσο περίπου το μισό λεκανοπέδιο της Αττικής, και πληθυσμό περί τα 2 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή πυκνοκατοικημένη, όχι όμως σε αποπνικτικό βαθμό.
Όπως σε όλες οι ασιατικές μητροπόλεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ουρανοξύστες έχουν κυρίαρχο ρόλο στον αστικό ιστό, σημάδι αδιάψευστο της οικονομικής ανάπτυξης. Στην φωτό επάνω βλέπετε τον Merdeka 188, το υψηλότερο κτίριο στη νοτιοανατολική Ασία και το 2ο υψηλότερο στον κόσμο μετά το Burj Khalifa του Dubai.
Σημαντικό τοπόσημο, και απαραίτητη επίσκεψη για τις πιο πάνω πανοραμικές φωτό, είναι το KL Tower ή αλλιώς Menara KL. Είναι ο έβδομος υψηλότερος τηλεπικοινωνιακός πύργος στον κόσμο (ο υψηλότερος είναι το Tokyo Skytree).
Όμως το πλέον χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης, το διπλό καμάρι της, είναι οι δίδυμοι πύργοι Petronas Towers. Αυτή η φοβερή κατασκευή των δίδυμων πύργων με 88 ορόφους έκαστος είναι σήμερα το υψηλότερο στον κόσμο ζευγάρι πύργων, το οποίο με την ολοκλήρωσή του το 1996 ξεπέρασε τους αλήστου μνήμης δίδυμους πύργους του World Trade Center της Νέας Υόρκης. Μέχρι το 2004 ήταν και το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, όταν και ξεπεράστηκε από τον Taipei 101 της Ταϊβάν.
Στη βάση των Petronas Towers υπάρχει ένα εξαιρετικό mall, και έξω από αυτό ένα εξίσου εξαιρετικό πάρκο με λιμνούλες, συντριβάνια, κήπους, και art installations.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να απολαύσω τους πύργους και τον περιβάλλοντα χώρο όσο θα ήθελα, ειδικά βράδυ που φωτίζονται υπέροχα, λόγω μίας καταιγίδας που με κράτησε μέσα.
Street food, anyone?
Η κουζίνα της Μαλαισίας είναι εξαιρετική. Το καλύτερο σημείο για να την απολαύσει κανείς είναι η περίφημη Jalan Alor, ένας δρόμος με εστιατόρια ο οποίος το απόγευμα κλείνει για τα οχήματα και σφύζει από κόσμο. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, από κινέζικο και ινδικό μέχρι τα χαρακτηριστικά πιάτα τύπου goreng με τηγανητό ρύζι κλπ.


Επισκέφτηκα την Jalan Alor σχετικά νωρίς, πριν γεμίσει με κόσμο, με σκοπό να φάω κάτι και να κάνω καμιά βόλτα πάνω κάτω. Δυστυχώς η βόλτα δεν έγινε λόγω μίας τρομερής καταιγίδας, οπότε μόλις έφαγα κατάφερα και βρήκα ένα ταξί λίγα μέτρα πιο πάνω έχοντας φυσικά ποτίσει μέχρι το κόκκαλο.
Τα αξιοθέατα του κέντρου
Μία σχετικά άνετη αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βόλτα αφορά την Independence Square για αρχή, με το κτίριο Sultan Abdul Samad να ξεχωρίζει. Το κτίσμα αυτό του 19ου αιώνα ήταν γνωστό ως Government Offices στο διάστημα της Βρετανικής αποικιοκρατίας, έως το 1974 που πήρε το σημερινό του όνομα.




Η ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει και ένα τμήμα με καθαρά ινδική επιρροή, αλλά και πολλά όμορφα τζαμιά και άλλα χαρακτηριστικά κτίσματα.
Batu Caves
Must see της περιοχής είναι τα Σπήλαια Batu, λίγο έξω από την πόλη. Το τεράστιο άγαλμα του Lord Murugan δεσπόζει στην είσοδο, και οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν τα 272 σκαλοπάτια με ιδιαίτερα απότομη κλίση για να φτάσουν μέσα στο μεγάλο σπήλαιο.






Ο χώρος είναι αφιερωμένος στη λατρεία του θεού του πολέμου Murugan. Αφού ανέβει κανείς και μπει μέσα στο κυρίως σπήλαιο, αντικρύζει τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες απεικονίσεις της ινδουϊστικής θρησκείας.



Το σπήλαιο είναι τεράστιο, και έχει σημαντική βιοποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα. Είναι επίσης αρκετά δροσερό, κάτι που βοηθάει πολύ μετά την δύσκολη ανάβαση στο ζεστό και υγρό κλίμα της περιοχής.
Ο ευρύτερος χώρος είναι γεμάτος μικρομάγαζα, μικροπωλητές και street food stalls, έχει όμως και μερικές όμορφες γωνίες για ξεκούραση και βόλτα.
Thean Hou Temple
Δεν νοείται ολοκληρωμένη επίσκεψη στην Kuala Lumpur χωρίς τον σημαντικότερο κινεζικό ναό της πόλης, Thean Hou. Κατασκευάστηκε μόλις το 1981, είναι αφιερωμένος στην κινεζική θεότητα της θάλασσας Mazu, και αποτελεί πόλο έλξης των κινέζων επισκεπτών αλλά και όλων των δυτικών τουριστών.






Ο ναός είναι πραγματικά μεγάλος, και καταλαμβάνει 6 επίπεδα. Ξεχωρίζουν φυσικά τα περίτεχνα σκαλίσματα στις διάφορες παγόδες.
Όταν επισκέφτηκα την πόλη και τον ναό, ήταν οι παραμονές του νέου κινέζικου έτους, που για φέτος είναι η Χρονιά του Φιδιού. Εξ ου και οι ανάλογοι στολισμοί έξω από τον ναό.
Αυτή η μικρή κινεζούλα μου έκανε την τιμή να ποζάρει, με την άδεια των γονιών της φυσικά. Σε ό,τι και αν πιστεύουν οι άνθρωποι αυτοί, εύχομαι να είναι πάντα καλά και η γλυκύτατη μικρούλα τους πάντα καλότυχη.
Ο τέλειος ασιατικός προορισμός
Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, η Kuala Lumpur είναι ένας ιδανικός, τέλειος θα έλεγα, προορισμός για την νοτιοανατολική Ασία. Συνδυάζει στοιχεία από Ινδία, Κίνα, και τοπικά της μαλαισιανής χερσονήσου, είναι ασφαλής, και σχετικά φθηνή για το μέσο δυτικό πορτοφόλι.



Δυστυχώς μία τροφική δηλητηρίαση που “κονόμησα” στο Χονγκ Κονγκ (από όπου ταξίδεψα στην KL) με κράτησε λίγο περισσότερο στο ξενοδοχείο, και έχασα μία ολόκληρη ημέρα που θα μπορούσα να αφιερώσω σε περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος. Πάντως έστω και έτσι πέρασα τέλεια.
Το «sponsored by Pepsi» στην πινακίδα των σπηλαίων, με ξεπερνάει. 😂😂😂