Στο πρώτο γράμμα του 2024 θα σας πάω μία βόλτα στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια. Το Σαν Φρανσίσκο είναι από τις πιο όμορφες πόλεις των ΗΠΑ, με αισθητά λιγότερο “αμερικάνικο” ύφος και στυλ, με πολύ ιδιότροπο κλίμα, με εκείνες τις απίθανες ανηφορες-κατηφόρες, τα διάσημα τραμ, και τα hippie vibes.
Η πύλη του χρυσού
Η οποία “πύλη” δεν έχει καμία σχέση με τον Πυρετό του Χρυσού που συνέβη το 1848 και έφερε ένα σωρό τυχοδιώκτες στην Καλιφόρνια. Golden Gate είναι το όνομα του μικρού αυτού θαλάσσιου στενού που συνδέει τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο με τον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο απ’ότι διάβασα πήρε το όνομά του από έναν τοπογράφο ο οποίος διέκρινε ομοιότητες με το Golden Horn, τον γνωστό σε όλους μας Κεράτιο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης. Άκου εκεί δηλαδή τι συνδυασμό έκανε ο άνθρωπος…
Η περίφημη πορτοκαλομπορντοροδοκόκινη γέφυρα που χαρακτηρίζει το Σαν Φρανσίσκο ονομάζεται, πολύ φυσιολογικά, Golden Gate Bridge. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1933 και από το 1937 που ολοκληρώθηκε συνδέει την πόλη με την κομητεία Marin στα βόρεια. Για πολλά χρόνια διατηρούσε τα σκήπτρα της μακρύτερης και της υψηλότερης κρεμαστής γέφυρας του κόσμου.
Ο βασικός μηχανικός του έργου, ο Charles Alton Ellis, ήταν ελληνικής καταγωγής, και δεν έλαβε καμία διαμνημόνευση για την προσφορά του. Απολύθηκε από τον αρχιμηχανικό την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, παρ’όλα αυτά όμως λόγω του πάθους του με το έργο αυτό συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά, ολοκληρώνοντας έναν τεράστιο όγκο υπολογισμών.
“Welcome To The Rock”
Πλησιάζοντας στο διάσημο νησάκι ακριβώς απέναντι από την πόλη, νομίζεις ότι θα εμφανιστεί ο Sean Connery από τη γνωστή κινηματογραφική επιτυχία, και με τη χαρακτηριστική προφορά του θα σε καλωσορίσει στον “Βράχο”, τη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας Alcatraz.
Στην πρώτη μου επίσκεψη το 2013 είχα κλείσει τουρ για να το επισκεφτώ, όμως έπεσα στην περίπτωση: λόγω ασυμφωνίας για τον προϋπολογισμό, όλα τα δημόσια πάρκα των ΗΠΑ ανέστειλαν τη λειτουργία τους, και δεν γίνονταν πλέον επισκέψεις. Μου προσφέρθηκε τουρ με σκάφος στον κόλπο το οποίο δέχτηκα, ώστε να μπορέσω να δω τον Βράχο έστω από μια απόσταση.
Το Alcatraz ξεκίνησε ως στρατιωτική βάση και στρατιωτική φυλακή, και το 1934 μετατράπηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας για σοβαρές ποινικές περιπτώσεις. Ο πλέον διαβόητος ένοικος που “κόσμησε” με την παρουσία του τη συγκεκριμένη φυλακή ήταν ο Al Capone.
Ο αστικός θρύλος θέλει την απόδραση από το Alcatraz να είναι αδύνατη, λόγω των ισχυρών ρευμάτων και της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού. Στα 29 χρόνια λειτουργίας του έγιναν 14 απόπειρες απόδρασης από συνολικά 36 κρατούμενους (2 εξ αυτών προσπάθησαν δύο φορές) και μάλιστα ένας κατάφερε να φτάσει στην ακτή αλλά βρέθηκε ημιθανής σε υποθερμικό σοκ. Συνολικά 23 κρατούμενοι που αποπειράθηκαν να αποδράσουν συνελήφθησαν ζωντανοί, 6 πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, 2 βρέθηκαν πνιγμένοι, και 5 είναι αγνοούμενοι και θεωρείται ότι πνίγηκαν. Η φυλακή έκλεισε το 1963.
Fisherman’s Wharf
Το επίκεντρο της διασκέδασης στο Σαν Φρανσίσκο είναι το Fisherman’s Wharf. Η περιοχή φιλοξενεί ένα πολύ καλό ενυδρείο, πολλά εστιατόρια, και διάφορες ατραξιόν με κορυφαία την Προβλήτα 39 και τους διάσημους θαλάσσιους λέοντες.
Οι θαλάσσιοι λέοντες ήρθαν στο Σαν Φρανσίσκο το 1990, και έκτοτε παραμένουν άλλοτε λίγοι άλλοτε πολλοί, λόγω της άφθονης τροφής και του προστατευμένου σημείου. Συνήθως αράζουν επάνω σε ξύλινες πλατφόρμες και γαυγίζουν ο ένας στον άλλο. Τα περισσότερα είναι αρσενικά. Μην τους μπερδεύετε με τις φώκιες: οι λέοντες ξεχωρίζουν επειδή έχουν λοβούς στα αυτιά τους.
Η παραλιακή βόλτα ανατολικά από το Fisherman’s Wharf οδηγεί στο Embarcadero, όπου ξεχωρίζει το Ferry Building με τον χαρακτηριστικό πύργο του και το ρολόϊ. Εκεί δίπλα είναι και η Oakland Bay Bridge η οποία οδηγεί στην περιοχή του Berkeley με το διάσημο πανεπιστήμιο.
San Francisco streets
Το εσωτερικό της μεγαλούπολης παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον με τους λόφους της και τους δρόμους με την απίστευτη κλίση.
Κεντρικό σημείο είναι η Union Square στο εμπορικό κέντρο της πόλης, και στην κορυφή του Telegraph Hill δεσπόζει το Coit Tower.
Από την κορυφή του Russian Hill ξεκινάει η περίφημη Lombard Street, γνωστή ως “the most crooked road in the world”. Είναι ένας δρόμος με μεγάλη κατηφορική κλίση και συνεχείς κλειστές στροφές, τον οποία διασχίζουν αυτοκίνητα με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Τα λουλούδια ομορφαίνουν πολύ το σημείο.
Cable cars
Τα διάσημα “βαγονάκια” που ανεβοκατεβαίνουν τους απότομους λόφους είναι μεγάλη τουριστική ατραξιόν. Δεν διαθέτουν κάποια μηχανή, ούτε κινούνται με ηλεκτρισμό: κάτω από το οδόστρωμα “τρέχουν” συνεχώς ατσάλινα σύρματα (cables) επάνω στα οποία “πιάνουν” τα βαγονάκια με κάποια δαγκάνα, οπότε το σύρμα τραβάει το βαγόνι. Για να σταματήσουν αφήνουν το σύρμα και φρενάρουν. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μια ιδέα.
Summer of Love
Το καλοκαίρι του 1967 περίπου εκατό χιλιάδες νέοι κυρίως άνθρωποι, συνέρρευσαν στην περιοχή Haight-Ashbury, ξεκινώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα νεανικά κινήματα με επίκεντρο την αντιπολεμική κουλτούρα, την αγάπη και τον ελεύθερο έρωτα. Το κίνημα των hippies είχε μόλις επισημοποιηθεί.
Painted Ladies
Δίπλα στην περιοχή Haight-Ashbury, στην Alamo Square, συναντά κανείς τις βικτωριανές και εδουαρδιανές “χρωματισμένες κυρίες”, τα χαρακτηριστικά αυτά σπίτια τα οποία έχουν χρωματιστεί με διάφορα χρώματα ώστε να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά. Το σημείο προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα προς τους ουρανοξύστες στο βάθος.
Mission
Η περιοχή Mission, ακριβέστερα Mission San Francisco de Asís ή Mission Dolores, είναι το σημείο όπου εγκαταστάθηκε μία ισπανική ιεραποστολή καθολικών του Φραγκισκανού Τάγματος τον 18ο αιώνα.
Το κοντινό Dolores Park προσφέρει μία εκπληκτική θέα του συμπλέγματος της ιεραποστολής, και των ουρανοξυστών του Σαν Φρανσίσκο στο βάθος.
Στην περιοχή Mission συναντά κανείς μερικά πολύ όμορφα γκραφίτι κυρίως στην Clarion Alley και την Balmy Alley. Η καλλιτεχνική σκηνή της πόλης είναι τρομερά δραστήρια.
Το SF σήμερα
Διαβάζω ότι το Σαν Φρανσίσκο έχει γίνει πλέον υπερβολικά ακριβό, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πλούτου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία οφείλεται στις εταιρείες τεχνολογίας. Εάν είναι κανείς τυχερός και εργάζεται για κάποιον κολοσσό όπως Apple, Google, Amazon, Netflix κλπ. πιθανόν να μπορεί ακόμη να ζήσει εκεί γύρω.
Όπως και να έχει όμως, για τον ταξιδιώτη αποτελεί έναν πολύ ενδιαφέροντα προορισμό με μεγάλη ποικιλία σημείων ενδιαφέροντος. Αξίζει να συνδυαστεί με ένα μεγαλύτερο ταξίδι στην Καλιφόρνια, ιδανικά με road trip από ή προς Los Angeles στον περίφημο US 1. Κάποια στιγμή θα το κάνω και αυτό.